Veteranens målgestpik (?) när USA vann igen

Av: Makoto Asahara

Publicerad:
Uppdaterad:

De fick inte fira 13 gånger utan bara tre i 3–0-segern mot Chile.

Likväl fick Carli Lloyd chansen att sända en ”diskret” signal om vad hon tyckte om kritiken mot den amerikanska målfirarkutymen.

Veteranen blev historisk med sitt 1–0-mål – som firades med en ”golfapplåd”.

De amerikanska stjärnorna var inte direkt var återhållsamma i sina upprepade målfiranden i 13–0-segern mot Thailand.

Det faktumet blev nästan en större snackis efter matchen än resultatet som sådant – där amerikanskorna kritiserades för att ha förnedrat motståndet med sina målgester.

En debatt som uppenbarligen inte hade undgått veteranen Carli Lloyd, som var ett av sju nya namn i det amerikanska startelvan i söndagens match mot Chile.

Lloyd, som hoppat in från bänken och fastställt slutresultatet i premiärkrossen, passade då på att visa vad hon tyckte om uppståndelsen som varit kring målfirandet.

”Golfapplåd”

Efter att ha gjort 1–0-målet i elfte minuten så valde Lloyd, efter ett inledande och mer konventionellt firande med lagkamraterna, att symboliskt och diskret applådera sig själv med en så kallad ”golfapplåd”.

Något som såg ut som en ganska tydlig pik mot kritiken som vällt in mot det trettonfaldiga, vilda, målglädjen i premiären.

Just det här målet hade dock Lloyd all anledning att fira. 1–0-målet mot Chile innebar att anfallsveteranen nu gjort mål i sex raka VM-matcher, något hon är första dam i VM-historien att lyckas göra. Om man tittar även på herr-VM så är rekordet tangerat tillsammans med Just Fontaine (1958) och brassen Jairzinho (1970) som lyckats med samma bedrift.

Som om inte ett mål var nog så gjorde Lloyd ett till innan pausvilan.

3–0-ledningen i halvtid utökades dock, överraskande, inte i andra halvlek.

Lloyd missade dessutom chansen att lösa ett hattrick från straffpunkten när hon drog en straff med tio minuter kvar utanför mål.

Gruppfinal på torsdag

Desto mer väntat var det att det ändå blev en seger – må så vara ”bara” med 3–0.

– Chile kom ut och gav oss en riktigt hård match, säger tvåmålsskyten Lloyd i TV4:s sändning.

Vinsten för amerikanskorna innebär att Sverige och USA möts i en direkt match om förstaplatsen i grupp F på torsdag.

– En till riktigt, riktigt tuff match. Det kommer inte bli lätt. Vi har en match kvar och sedan kan vi blicka framåt, säger Lloyd.

Gruppvinnaren ställs mot tvåan från grupp B, vilket sannolikt blir vinnaren mellan Kina och Spanien i den gruppens avslutande runda – följt av en trolig kvartsfinal mot Frankrike.

Grupptvåan möter grupptvåan från grupp E i stället, det vill säga Nederländerna eller Kanada, följt av en potentiell kvartsfinal mot Tyskland.

Laddar Matchöversikt
Laddar Tabell
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.