Så vill fotbollen lösa konflikten med polisen

Av: TT

Publicerad:
1 av 2 | Foto: Stina Stjernkvist/TT
Allsvenska året 2019 präglades av en konflikt mellan supportergrupper och polisen. Nu föreslås en lösning. Här manifesterar AIK:s supportrar under sista matchen, mot Gif Sundsvall. Arkivbild.

Den allsvenska fotbollssäsongen präglades till stor del av en konflikt mellan polisen och supportrar.

Nu vill Svensk elitfotboll (Sef) och Svenska fotbollssupporterunionen (SFSU) att regeringen tillsätter en nationell samordnare för att lösa schismen.

"Denna trend måste brytas", skriver Svensk elitfotboll i ett pressmeddelande.

I ett försök att få bort pyroteknik från svenska fotbollsläktare har polisen under året arbetat med en omdiskuterad villkorstrappa.

Åtgärden, som bland annat har inneburit förbud av en viss typ av flaggor och reducerad ståplatspublik, har lett till en infekterad konflikt mellan polisen och de allsvenska lagen supportrar – något som givetvis inte har gått Sef, paraplyorganisation för klubbarna i allsvenskan och superettan, och supporterunionen SFSU obemärkt förbi.

Nu går de båda organisationerna ut med en gemensam uppmaning till regeringen och föreslår att man tillsätter en gemensam samordnare för att lösa upp knutarna parterna emellan.

I ett pressmeddelande skriver Sef och SFSU att samordnarens uppdrag blir att "med sakkunskap och integritet leda processen för återupprättande av samverkan mellan fotbollens aktörer och myndigheterna i syfte att nå den gemensamma målsättningen om trygga, säkra och välkomnande evenemang för alla. Detta eftersom den nuvarande situationen med ökade motsättningar, minskad tilltro till polisen inom fotbollsrörelsen och hos supportrarna i stället riskerar att leda till ökad otrygghet och polarisering".

Vidare skriver Sef och SFSU att inrikesminister Mikael Damberg (S) har tagit del av förslaget och att man med stark förhoppning följer regeringens fortsatta agerande i frågan.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.