Nanne Bergstrand: ”Mina barn bad mig gå till läkaren”

Publicerad:
Uppdaterad:
Nanne Bergstrand.
Foto: Matilda Johansson
Nanne Bergstrand.

FOTBOLL

KALMAR. Nanne Bergstrand lämnade tränarrollen i Kalmar FF på grund av en utmattningsdepression.

Nu är han redo för nya utmaningar.

– Jag kan tänka mig att träna Kalmar FF igen, säger han.

I en öppenhjärtig intervju på Bergstrands favoritfik berättar han om: konflikterna med Henrik Rydström, de vilda ryktena på stan och hans tankar om dagens Hammarby och Kalmar FF.

Nanne Bergstrand har valt platsen för intervjun, ett anrikt gammalt café i centrala Kalmar vars inredning ser ut att vara från öppningen 1886. På väggen bakom kassan hänger en bild på drottning Silvia i 30-årsåldern – någon gång har de blivit kunglig hovleverantör.

Här brukar Kalmarborna ofta se Nanne Bergstrand nedsjunken i någon av de blå plyschfåtöljerna med en bok.

– Det är bra med miljöombyte ibland när man läser, säger Nanne medans han står och väljer bland de klassiska bakverken i montern.

Sportbladets utsände är förväntansfull: ska Bergstrand välja en kanelbulle?

Fördomen grundar sig i ett klipp från en presskonferens där Nanne blir minst sagt överförtjust när han får syn på en sådan.

– Jag tar en slät bulle idag, säger Bergstrand.

Inte en kanelbulle?

– Okej då, jag tar en kanelbulle så ingen blir besviken, säger han och skrattar.

Foto: Matilda Johansson

Det är en vardagsförmiddag och det är glest med besökare på caféet men de som är där nickar glatt mot Bergstrand när han går och hämtar kaffe på en skänk lite längre in. Sedan kan intervjun börja.

Tog över ett lag i kris

Det har gått lite drygt ett år sedan Bergstrand lämnade tränarrollen i Kalmar FF på grund av en utmattningsdepression. Då hade han varit sjukskriven i tre månader. 63-åringen berättar att han fattade beslutet en sommarkväll efter en match mot AIK på Friends arena.

– Jag var hjärntrött. Det hade jag varit ett tag och det yttrade sig i att jag var lättirriterad, nedstämd och jag glömde bort saker. Mina barn hade varit på mig och sagt att jag borde gå till läkaren, men det var först där som jag kom till en punkt då jag insåg det själv.

Säsongen innan hade Bergstrand fått ta över ett Kalmar FF i kris, som var på väg att ramla ur allsvenskan. Den hösten tror han var en bidragande orsak till att han senare blev sjuk.

– Vi klarade kontraktet men det var många spelare som inte mådde bra. Jag har en förmåga att känna av en grupp väldigt lätt, på gott och ont, och den hösten var det fler spelare utanför startelva än innanför. Så jag kände av alla deras känslor och det påverkade mig väldigt mycket.

Utmattningssyndrom är, enligt en studie från 2017, den stressrelaterade sjukdom som ökar mest i Sverige. 2013 gjordes 5 000 besök i den öppna vården av personer som fick diagnosen. Tre år senare var de besöken 25 000, enligt statistik från Socialstyrelsen.

Fotbollsvärlden är en machoindustri

Nanne Bergstrand tror att det är många inom fotbollen som inte vågar berätta om de mår psykiskt dåligt.

– Fotbollsvärlden är en machoindustri och många drar sig för att gå till läkaren för att de är rädda för att visa sig svaga och för att det sedan ska påverka deras framtid. Men egentligen är det en styrka att våga gå dit.

Tror du att ni som vågar kan bana väg för andra?

Ja, jag tror det.

Målbilder har varit en självklar del

Nanne Bergstrand har under hela sin, snart 40-åriga, tränarkarriär förespråkat målbilder som en självklar del av fotbollen. Han berättar att han kom in på ämnet när han som spelare i början på 80-talet kände att det saknades något i den något inrutade fotbollsvärlden, där det mesta handlade om träning och mat.

– När jag hittade det blev fotbollen den perfekta kombinationen av mina två stora intressen som är fotbollstrategi och människokunskap, som då hjärnan är, förklarar han.

Med hjälp av målbilder har Bergstrand åstadkommit en del:

Han har lyckats få en liten klubb från Småland tro på att det var möjligt att vinna SM-guld.

Han har fått upp ett kapital-och självförtroendelöst Hammarby i allsvenskan, efter fem år i superettan.

Och han har spelat sig till ett slutspel i Champions League med Helsingborg genom att slå ut Inter.

Men hur kunde det komma sig att en person med så mycket kunskap om mentala aspekter helt plötsligt blev utbränd?

– Brist på återhämtning. Stress är en del av livet och i lagom dos är det bra. Men får hjärnan inte återhämta sig blir den som kidnappad tillslut. Man kommer i olika faser i livet då man tycker att vissa saker inte är lika viktiga längre och jag tänkte att jag inte behövde den mentala träningen.

Rykten florerade fritt

Kalmar FF gick till en början inte ut med orsaken till Bergstrands sjukskrivningen, de sa bara att tränaren skulle vara borta på grund av personliga skäl.

Detta gav utrymme för spekulationer.

– Jag tror att de ville skydda mig men det blev lite tvärtom. Mina vänner har rapporterat en del rykten som gick om mig och jag fick även frågor på stan. Men annars får man ju aldrig höra sådant själv, säger Bergstrand och fortsätter:

– Det ligger i människans natur att försöka hitta förklaringar, så får man inte en från början så tror man ofta värre saker än vad sanningen är. I de där lägena är människor kreativa.

Så du hade inte alkoholproblem?

– Nej.

Och du är fortfarande gift?

– Ja.

Naturen blev vägen tillbaka

Ett annat rykte som gick var att Bergstrand och hans dåvarande assisterade tränare Henrik Rydström var i luven på varandra.

– Henrik och jag har haft en del konflikter men det var 2013 innan jag gick till Hammarby och han skulle sluta som spelare. Han fick inte starta alla matcher så det blev många långa samtal där jag fick motivera det.

Nanne Bergstrand tillfrisknade från depressionen på tre och en halv månad och det tack vare dagliga promenader i naturen.

– Jag var på det klara redan från början med att jag inte ville gå på några antidepressiva, utan jag ville läka mig själv och jag fick stöd för de från läkaren. Så ett naturområde här i Kalmar har blivit mitt läkemedel. Där finns det mycket skog och vattenutsikt och det är bra för hälsan.

Depressionen har gett nya insikter

Bergstrand berättar att han alltid har varit intresserad av livslångt lärande och att depressionen givetvis har gett honom nya insikter.

– Dels kan jag mer om återhämtning nu men pausen från fotbollen har även gett mig en chans att kolla på den världen utifrån. Jag tycker att fotbollsspelare ofta behandlas som maskiner och man glömmer ofta bort föraren av maskinen: hjärnan. Så jag har många nya tankar som jag skulle införa om jag får ett nytt tränaruppdrag, men än så länge håller jag de tankarna för mig själv.

Känner du dig redo för ett nytt uppdrag?

– Ja, om det är rätt projekt. Det skulle vara tråkigt om all den fotbollskunskap jag har går till spillo. Så jag kan tänka mig att bli tränare igen eller något yrke där jag får prata fotboll, kanske expertkommentator. För jag har alltid haft lätt för att förklara fotboll.

Trots pausen från tränaryrket följer han båda sina förre detta lag Hammarby och Kalmar FF. Två lag som fightas i olika delar av tabellen.

– Hammarby spelar väldigt bra. Jag sade redan när jag var där att Hammarby kommer att bli en framtida klubb som formar svensk fotboll. Mycket på grund av förutsättningarna de har i de publiksiffror som har blivit efter att Tele2 byggdes.

Var du med och la en grogrund där?

– Det är svårt att säga, de har fortsatt väldigt bra efter mig. Men jag kom in där när det inte fanns mycket kapital, så det var mycket bygga ett fotbollslag av spelare som var kontraktslösa och sedan plantera in min syn på professionalitet. Så något kanske jag har bidragit med.

När det kommer till Kalmar FF så låter Bergstrand lite bekymrad.

– Det är synd om de åker ur, det har med stadens självbild att göra också. Det är svårt att mäta vad det egentligen betyder men jag är övertygad om att det är bra för en stad att ha ett idrottslag som är med i toppen.

Bergstrand har sina teorier om vad som har gått fel i Kalmars spel:

– Det känns som att vissa spelare har blivit begränsade i det spelsystemet de har haft. Det är viktigt att utnyttja den kreativitet som finns i en spelargrupp, säger han och fortsätter:

– Men det här handlar ju om lite olika syn på fotboll: antingen kollar man på vilka spelare man har i en grupp, eller så har man en spelidé och kör på den.

Kan du tänka dig att träna Kalmar FF en vända till?

– Ja, det kan jag. Men de har inte ringt.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.