Uppmaningen: Måste ta för oss och våga anfalla

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

LISSABON. Portugal med eller utan Cristiano Ronaldo spelar taktiskt inte så stor roll menar Janne Andersson.

Uppmaningen till spelarna är tydlig oavsett.

– Vi ska gå ut och ta för oss, vi måste våga anfalla, säger Janne Andersson.

Dagen före Sveriges bortamatch mot Portugal kom beskedet att superstjärnan Cristiano Ronaldo testat positiv för covid-19. Men att det skulle ändra om i Janne Andersson taktik eller startelva inför matchen är inget förbundskaptenen skriver under på.

– Klart att en så skicklig spelare vill vi inte ge utrymme. Men vi har ingen punktmarkering eller så. Spelarna är medvetna om det, men det här ändrar inte grunden i hur vi spelar försvarsspel, säger Janne Andersson på presskonferensen inför matchen.

Sverige jagar sin första seger i Nations League divison-A och förbundskaptenens plan för det svenska spelet är tydlig.

– Det gäller att sätta alla delarna i spelet men vi måste våga gå ut och ta för oss och våga anfalla på det sättet som jag tycker att vi gjorde periodvis väldigt bra mot Kroatien, framför allt i andra halvlek, säger Andersson.

Janne Andersson
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Janne Andersson

”Tjatat om det i fyra år”

I den sista halvtimmen mot Kroatien valde Janne Andersson att ta in Viktor Claesson på topp bredvid Marcus Berg och behöll Dejan Kulusevski på högerkanten. Enligt Sportbladets uppgifter från sista träningen pekar mycket på att Viktor Claesson kommer finnas med i startelvan mot Portugal.

– Viktor konkurrerar både till höger, till vänster och som forward. Spelare som kan spela i olika positioner ska man använda så också tycker jag. Likadant med Sebastian Larsson som också kan spela i olika positioner, sa Janne Andersson efter matchen mot Kroatien och utvecklade hur Sverige kan utnyttja den offensiva spets som Claesson och Kulusevski besitter:

– Jag har tjatat om det i fyra år nu att det vi kan göra i landslaget är att förvalta och paketera det som utvecklas i klubblagen och nu har vi ett antal nya spelare som ska in. Jag vill i grunden spela en offensiv fotboll, jag vill att vi ska föra matcher sen är jag inte naiv att jag tror att vi kan gå ut mot de bästa länderna i världen och spela ut dem.

Forsberg fanns inte med på träningen

Robin Quaison hade en känning i foten som stoppade honom från spel i matchen mot Kroatien men enligt anfallaren är han spelklar till Portugal och fanns även med när landslaget tränade under tisdagen på Estádio José Alvalade. Däremot saknades Emil Forsberg.

– Emil hade en känning in i matchen mot Kroatien och kände av den mer efter och vi får helt enkelt se om han blir klar till matchen imorgon men jag kan väl helt ärligt säga att så känns det inte. Men det är inga stora grejor så det kan gå men förmodligen inte, säger Janne Andersson. 

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Marcus Berg, Pontus Jansson och Emil Forsberg på presskonferens.

Landslaget meddelade tidigare i veckan att Isak Pettersson anslöt till truppen men Janne Andersson vill inte svara på om det är Robin Olsen som har en känning och är osäker på spel i kvällens match.

– Det är inte hemligt egentligen vilken målvakt som har känning men vi vill inte oroa klubblagen i onödan, för så allvarlig är inte känningen.

– Vi känner oss väl förberedda inför matchen, det kommer bli tufft men också en häftig utmaning att ta sig ann ett av fotbollsvärldens absolut bästa landslag, säger Janne Andersson.

Portugal-Sverige startar 20.45

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.