Ett år senare är Degerfors, som lyckades behålla en stor del av fjolårstruppen och dessutom pricka rätt med nyförvärven, på god väg mot allsvenskan.

Avancemanget kunde ha säkrats redan under lördagskvällen (med tre omgångar kvar att spela) men då krävdes tre poäng i mötet med Gais – samtidigt som Jönköpings Södra inte besegrade Norrby.

Tre hörnmål

Och det såg länge ut att gå Degerfors väg.

Första målet kom redan efter sex minuters spel. Efter en Degerforshörna hamnade bollen hos Adam Carlén, som med en halvdan träff sköt 1–0 till hemmalaget.

Repliken kom dock en kvart senare efter en snarlik situation där Adnan Maric i Gais var sist på bollen.

Avgörande målet skulle dock komma, och det var återigen efter en hörna. Försvararen Gustav Granath nådde högst och nickade in 2–1-målet på Stora Valla, där ett stort antal Degerforsbor gjorde sitt yttersta för att få en skymt genom stängslet.

Avgjorde på straff

Men avancemangsfirandet dröjer.

För samtidigt som Degerfors gjorde sitt jobb lyckades J-Södra – i den 86:e minuten – få hål på Norrby efter en straffspark.

Därmed har alltså Jönköpings Södra (52 poäng) alltjämt chansen att komma ikapp tabellettan Degerfors (60 poäng), under de tre återstående matcherna.

Trots den inställda festen var Degerfors tränare allt annat än besviken.

– Jag är glad och lycklig. Tre poäng, det känns jättebra. Det var en tuff andra halvlek där vi lika gärna kunde ha släppt in ett mål, säger Andreas Holmberg i Dplay.