Kosovare Asllani om SvFF:s omstridda val: ”Självklart”

Publicerad:
Uppdaterad:
Kosovare Asllani.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Kosovare Asllani.

FOTBOLL

Flera landslag har protesterat mot att VM 2022 ska spelas i Qatar.

Svenska fotbollförbundet har valt en annan väg och det beklagar Kosovare Asllani.

– Jag tycker det är självklart att Sverige ska vara en del av den kampen, säger hon till SVT Sport.

I mars inleddes herrarnas kval till VM 2022 i Qatar. Att slutspelet ska spelas just där väcker känslor.

Flera landslag valde i samband med sina VM-kvalmatcher att protestera mot bristen på mänskliga rättigheter i Qatar.

Enligt den brittiska tidningen The Guardian hade 6 500 gästarbetare i februari mist livet under de elva år som gått sedan landet tilldelades värdskapet.

Sveriges landslag har valt att inte visa sin ståndpunkt i direkt anslutning till matcherna. Att Sverige inte ställt sig i protestledet tycker damlandslagets stjärna Kosovare Asllani är synd.

– Det är klart man känner att alla borde stå upp mot det som sker, för det handlar om mänskliga rättigheter. Det är en värdegrund som man måste stå upp för. Jag tycker att det är bra med alla landslag som har stått upp mot Qatar, bland annat Norge. Det är klart man önskar att vi i Sverige också kan vara med i kampen, säger hon till SVT Sport.

Högt på agendan

Hon påpekar i intervjun att man väljer sina vägar, men att kampen för mänskliga rättigheter står högt på hennes egen agenda och att hon tycker det är självklart att Sverige ska vara en del av den kampen.

Damlandslaget har tidigare i höst knäböjt inför sina matcher i en symbolisk handling och spelarna kommer att göra det igen på lördag inför mötet med USA.

– Vi planerar att fortsätta knäböja före avspark, precis som vi gjort under hela hösten, som en allmän markering mot diskriminering och att landslaget står upp för mänskliga rättigheter, meddelar landslagschefen Marika Domanski Lyfors som påpekar:

– Givetvis är det viktigt att Sverige är med i kampen för mänskliga rättigheter och det är vi. Svenska Fotbollförbundet har varit engagerade i Qatar-frågan i flera år och träffat flertalet organisationer i syftet att påverka och sätta press. Vi är antagligen ett av de förbund som engagerat sig mest i just denna fråga.

Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand har tidigare berättat hur han och Svenska fotbollförbundet ser på den komplicerade frågan och hur man valt att agera istället för att genomföra spelarprotester. Förbundskapten Janne Andersson och flera spelare har varit starkt kritiska till utvecklingen i Qatar.

Under torsdag kväll valde Norges damlag att protestera i samband med vänskapsmatchen mot Belgien. Danska fotbollförbundet meddelade samtidigt att det danska spelarna inte skulle göra någon Qatar-markering.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.