”Han är dopad – Fifa vet om det”

Nya dopningsanklagelser mot ryska landslaget – firade med livstidsavstängde Mutko

Av: Martin Tolén

Publicerad:
Uppdaterad:

Ryssland har gjort succé i fotbolls-VM och är i praktiken klart för åttondelsfinal.

Men nu riktas nya dopningsanklagelser mot fotbollslandslaget. Tyska ARD pekar ut minst en spelare som dopad och i går firade laget triumfen med Vitalij Mutko som påstås vara högste ansvarige i den ryska dopningsskandalen.

– Mutko kom in och gratulerade oss alla, säger mittfältaren Roman Zobnin.

Det ryska landslaget var utskällt på förhand.

Men efter två raka segrar – 5–0 mot Saudiarabien i öppningsmatchen och 3–1 mot Egypten i går – är Ryssland i praktiken klart för åttondelsfinal efter den bästa starten av en värdnation någonsin.

– Det känns förstås bra, sa förbundskaptenen Stanislav Tjertjesov i går.

Men allt är inte lugnt och fridfullt.

1 av 4 | Foto: Martin Meissner / TT / NTB Scanpix

Nu har tyska ARD – som tillsammans med journalisten Hajo Seppelt avslöjade den ryska dopningsskandalen i OS i Sotji 2014 – publicerat nya ’bevis’ på att minst en spelare i det ryska landslaget varit dopad.

”Är dopad – Fifa vet om det”

Spelaren som pekas ut är Ruslan Kambolov.

Den 28-årige backen var länge med i den ryska VM-truppen, men plockades bort i sista stund där en vadskada uppgavs vara anledningen.

Enligt ARD ska Kambolov ha lämnat ett positivt dopningsprov 2015, men urinprovet ska ha bytts ut och ersatts av ett rent prov.

– Kambolovs urin blev definitivt utbytt. I ett möte den 10 juni 2015 bytte jag ut urinprovet – precis som jag skrivit i min dagbok. Kambolov var dopad – och Fifa vet om det, säger visselblåsaren Grigorij Rodtjenkov, tidigare chef för det ryska antidopningslaboratoriet, i ARD:s nya film.

Firade med skandalmannen

Extra uppmärksammad har dopningsanklagelserna blivit efter att Vitalij Mutko i går klev ned i omklädningsrummet för att fira den ryska triumfen med de ryska spelarna.

– Alla var inne i omklädningsrummet. Då kom Mutko kom in och gratulerade oss alla, bekräftar mittfältaren Roman Zobnin för ryska Matj TV.

Mutko är livstidsavstängd av internationella olympiska kommittén (IOK) för att ha varit högsta ansvarig för den systematiserade ryska dopningen under bland annat OS i Sotji 2014.

– Vi ska glädjas över spelarna, laget, tränaren och alla. Jag är stolt över dem, säger Mutko enligt Tass.

Vägrade svara på anklagelserna

När förbundskaptenen Stanislav Tjertjesov i går fick frågor om de nya dopningsanklagelserna låtsades han inte höra frågan och vägrade sedan att besvara norska VG:s fråga.

– Jag förstår inte frågan. Kan du ta den igen?, svarade Tjertjesov först, innan den ryska presschefen grep in viskade något i förbundskaptenens öra, och fortsatte sedan:

– Det här är en presskonferens om matchen. Din fråga har inget med matchen att göra. Jag svarar med glädje på frågor om den i stället.

Rysslands nästa VM-match spelas mot Uruguay på måndag.

LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.