Kritik mot Frankrikes mål: ”VAR-VM – värdelöst”

Uppdaterad 2018-07-16 | Publicerad 2018-07-15

Först tog Frankrike ledningen på en tveksam frispark.

Och efter att Kroatien kvitterat gjorde fransmännen 2–1 på straff efter ett omdiskuterat VAR-beslut.

”VAR-VM. Värdelöst. Helt värdelöst. När det ändå inte blir rätt”, skriver Sportbladets Marcus Leifby.

Den argentinske domaren Nestor Pitana var i fokus under den första halvleken av VM-finalen mellan Frankrike och Kroatien.

I den 18:e minuten föll Frankrikes Antoine Griezmann lätt i en närkamp med Kroatiens mittfältare Marcelo Brozovic. Griezmann tog själv hand om frisparken och skickade in den i Kroatiens straffområde. Där nickades den vidare av Mario Mandzukic, vars touch ställde den kroatiske målvakten Danijel Subasic.

Självmålet var det första någonsin i en VM-final.

Men frågan är om Frankrike skulle ha fått frispark när Griezmann föll lätt i närkampen med Brozovic.

”Vore väl typiskt”

Gary Lineker skriver på Twitter att frisparken var ”tveksam” medan Patrick Kluivert kallar den ”otrolig”.

Även Sportbladets Marcus Leifby kommenterade Nestor Pitanas beslut.

”Det vore väl typiskt, att ett fotbolls-VM 2018 skulle avgöras på att någon trillade lätt. Trots att vi har 900 tv-kameror, VAR-domare och fan och hans moster. Trams är det. Trams”, skriver han i Sportbladets direktrapportering.

Kroatien kvitterade genom Ivan Perisic i den 28:e minuten, men ytterligare tio minuter senare tog Frankrike ledningen igen.

Griezmann slog en hörna mot den första stolpen där Blaise Matuidi och Perisic gick upp för att nicka. Bollen tog på Perisics arm och fransmännen ropade direkt för straff.

Glenn: Tycker inte det är straff

Nestor Pitana manade till lugn och visade med en gest mot örat att han var i kontakt med VAR-domaren Massimiliano Irrati.

– Det där tycker inte jag är straff. Han ser inte bollen och har armen i en helt naturlig position. Det där tror jag inte att det blir något av, säger expertkommentatorn Glenn Strömberg i SVT:s sändning.

Men Pitana sprang ut till sidlinjen för att själv se situationen i repris.

– Jag håller med Glenn om att spelaren inte ser bollen i första läget. Perisic hoppar, handen är relativt naturlig, men visst tar bollen på handen och stoppar den på vägen fram mot målet, säger domarexperten Jonas Eriksson i SVT:s studio.

Efter att ha tittat på situationen flera gånger blåste Pitana till slut för straff och Griezmann gjorde 2–1 från elva meter.

”VAR-VM. Värdelöst. Helt värdelöst. När det ändå inte blir rätt. Frankrike fixar en frispark genom fusk, gör 1-0, ingen åtgärd. Sedan får Frankrike en straff, efter VAR-granskning, som jag tycker är straff. Bollen tar på en utsträckt näve, på väg in mot mål och straffområde”, skriver Marcus Leifby i Sportbladets direktrapportering