Från allsvenskans bäst betalda till skuldsanering

Av: Erik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Guds röst tog honom till Gais, en dröm fick honom att välja Djurgården och ett möte med Jesus avslutade mer eller mindre proffskarriären. 

Men sexbarnsfadern och pastorn Prince Ikpe Ekongs gudstro är enligt honom själv också anledningen till att allsvenskans bäst betalde fotbollsspelare 2009 nu går igenom en skuldsanering hos Kronofogden. 

– Jag sparade aldrig några pengar för jag såg hur världen led, säger han i en intervju med Sportbladet. 

Det är ett antal veckor sedan en allmän handling dök upp på redaktionen. ”Kronofogdemyndigheten har beslutat att inleda en skuldsanering för Prince Ekong…” löd texten. 

Ni minns honom säkert, Gais- och Djurgårdsmittfältaren Prince Ikpe Ekong som när han skrev på för Dif 2008 räknades som allsvenskans bäst betalda spelare när Sportbladet sammanställde spelarnas löner året efter. 

Det taxeringsåret var inkomsten 3,5 miljoner kronor, med hjälp av en sign on bonus. Och både innan det, framför allt under proffsår i Kina, och åren efter i Djurgården fortsatte han att tjäna bra. Ändå stod han alltså nu med så stora skulder att enda vägen ut var en skuldsanering. 

Sportbladet stämde träff med Prince Ikpe Ekong för att reda ut vad som hänt och för att prata om hur livet efter fotbollen blev. Redan när han lade av förkunnande den hårdföre mittfältaren att han nu skulle satsa på sin roll som evangelist och pastor. 

”En mycket intressant historia”

Vi träffas i Kista Galleria, det är nära till jobbet som studievägledare på Internationella Skolan där han jobbar till vardags. Prince dyker upp med ett stort leende i jeans, polotröja och brun kavaj och hälsar på nästan varje ung kille eller tjej vi möter i gallerian. 

– Det är barn som går på skolan, jag försöker vara där och hjälpa dem med vägledning, säger han och ler. 

Prince Ikpe Ekong ler mycket, det finns inga spår av en person som genomgår en ekonomisk och personlig kris på något sätt. 

Med det är väl också för att han inte ser det så. När vi ber honom förklara blir rösten närmast lugnare i tonläget: 

– Det har varit en mycket intressant historia, konstaterar han. 

Det hela började med den uppmärksammade skattehärva som bland annat ett tiotal Djurgårdsspelare och klubben hamnade i under början av 2012, precis efter att Ekong lämnat klubben. Skatteverket granskade flertalet lukrativa kontrakt och slog ner på flera punkter gällande vad som skulle deklareras som inkomst av tjänst. 

I Prince Ikpe Ekongs fall var det samarbetet med barndomsvännen och dåvarande agenten Innocent Okeke som låg till grund för skattebakläxan. 

Prince Ikpe Ekong i allsvenska kvalet 2009.
Foto: JOEL MARKLUND / © Bildbyrån
Prince Ikpe Ekong i allsvenska kvalet 2009.

”Fick en jätteskuld”

Agenten fakturerade Djurgården för övergången från Gais men enligt Skatteverket skulle Ekong räknat pengarna från klubben till hans agent som inkomst då Okeke arbetade för honom och han misstänktes därför ha undanhållit totalt 827 500 kronor. 

– Ja, jag fick en jätteskuld, jag vet inte vad som hände men Djurgården skulle betala min agent. Jag har bevis för att Innocent var min agent och att han tog emot de här pengarna. Men jag har burit på den här skulden i flera år, säger han.

Ekong hävdar att han inte gjort något fel och att flera personer rådgivit honom att ta fallet till domstol, likt många av de övriga spelare som blev betalningsskyldiga samtidigt. 

– Det är så många som sagt åt mig att gå till rätten och sätta dit dem, men mitt hjärta vill inte det. Jag har alltid trott på en lösning. 

Uttrycket att ”hjärtat inte vill” förklarar han som att hans djupt religiösa livsåskådning gör att han inte vill dra någon inför rätta av ekonomiska skäl. Gudtron är också anledningen till att han inte har några pengar kvar att betala sina skulder med.

– Jag gillar inte att spara pengar när jag vet att världen behöver hjälp. När jag spelade fotboll var jag inblandad i missionsarbete, jag åkte till fängelser i Kenya och med min egen lön köpte jag mat åt de mindre bemedlade. Det gjorde jag så mycket att jag aldrig sparade pengar själv.

– Materiella saker har aldrig varit mitt mål. I så fall kunde jag tjänat mycket mer pengar än jag har gjort, men jag valde att följa de röster jag hört.

”De sa att jag var knäpp”

Rösterna ja. Den som tvekat på Prince Ikpe Ekongs övertygelse behöver bara lyssna på förklaringarna om hur han hamnade i Gais och Djurgården för att förstå att han hade en fotbollskarriär som inte följde den gängse mallen.

När flyttlasset gick till Gais var både Ligue 1-klubben Sedan och Genclerbirligi i turkiska högstaligan ute efter hans signatur, båda med lönecheckar som var betydligt större än det Gais han övertalats till att provspela för.

– Efter att ha varit där i fem dagar ville Roland Nilsson ha mig men jag trodde inte det skulle bli något. Sen på söndagen gick jag i Smyrnakyrkan i Göteborg. För första gången i mitt liv hörde jag en röst, jag blev rädd och öppnade ögonen och rösten fortsatte: ”Det är här du ska vara, det är här du ska stanna”. Det var första gången jag hörde Guds röst, jag förstod att det var ett speciellt öde som fört mig hit och på den vägen har jag vandrat.

– Den franska klubben ringde och jag sa bara att jag inte kan förklara mer än att mitt hjärta vill att jag stannar här. De sa bara att jag var helt knäpp och lade på luren.

När han sedan ville lämna Gais stod både Hammarby, Djurgården och ytterligare en klubb där med bud.

– Jag gick hem och bad med min familj. Sen såg jag mig själv i Djurgården i en dröm. Jag hade aldrig varit på Kaknäs men jag såg mig själv där och jag skakade hand med en man som gav mig en tröja.

– Jag hade inte koll på vilken tröja, men när jag kollade upp den var det Djurgårdens matchställ. När allt var klart senare kom jag till Kaknäs, då stod allt som jag drömt det. Till och med bilarna vara samma, det var fantastiskt, ler Ekong.

”Ett starkt sken lyste upp väggen”

Han kom till Dif under sensommaren 2008 och var kvar till 2011 när han bröt kontraktet ett år i förtid. Men redan 2009 falnade ambitionen på fotbollsplanen.

– 2009 i Djurgården var jag privilegierad nog att se Jesus ansikte i en dröm. Han kom till mitt hus, ett starkt sken lyste upp väggen och jag hörde en röst som sa att jag skulle få evig glädje och evig frid. När jag frågade om min karriär och min framtid såg jag honom plötsligt. Jesus bad mig följa med till vardagsrummet där han sa: ”du ska tänka på hur du ska samla mitt folk”. Bara det, sen försvann han.

– När jag vaknade samma morgon var all passion för fotboll borta.

Är man inte troende själv är det där typen av drastiskt livsförändrande drömmar, röster och syner svåra att ta in. Men att Prince Ikpe Ekong inte arbetar med Jesus-mötet som en efterhandskonstruktion är ändå lätt att acceptera.

Energin han tog sig an rollen som evangelist och pastor går inte att ta miste på. I ett klipp på Youtube kan man se en hel predikan av ex-Djurgårdaren där han i 24 minuter med sällan skådad inlevelse predikar under rubriken ”Consciousness of Christ”.

När jag ser intensiteten tänker jag att det fungerar bra som substitut till energin från en fotbollsmatch, känns det så?

– Ja! Så känner jag också. Det är verkligen en förvandling från fotbollen till en helt annan värld. Nuförtiden sparkar jag fram en gospel i stället.

Förutom en predikan varje söndag är det bibelskola på fredagar. Ett fullt schema redan där, men då har vi inte ens nuddat vid det faktum att Prince Ikpe Ekong dessutom har sex barn, två tvillingpar – Shalom och Sharon samt Elijah och Elisah – samt Grace och Emmanuel.

Äldste sonen pojklandslagsman

Alla fyra sönerna spelar fotboll, den äldste Emmanuel är 15 år och spelar i BP och pojklandslaget.

– Han har fått erbjudande från flera lag, men nu är det fokus på att gå ut högstadiet. Men jag tror han kommer att bli bättre än vad jag blev. Han har så fina möjligheter från en ung ålder.

Hela familjen har valt att flytta till Vällingby för att ha nära till BP:s träningsplaner.

– Vi tvingar inte barnen att göra något, men vi vill stötta dem. Alla har en passion för fotboll. Det var ett stort beslut för hela familjen.

Du har sex barn, ett stort ansvar. Kan du inte ångra att du inte har några pengar kvar får karriären?

– Nej jag ångrar ingenting. Mina barn har aldrig saknat något och kommer från en familj där vi hjälper varandra. Livet jag lever är kanske konstigt, men jag vill vägleda folk, säger Prince Ikpe Ekong.

1 av 3 | Foto: Magnus Sandberg / FOTO: MAGNUS SANDBERG
Prince Ikpe Ekong.
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.