”United inte redo för moderna fotbollen”

Mourinho: Tidigare sa du hej då till spelaren då

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Manchester United måste bygga en struktur där tränaren skyddas från spelarnas makt.

Det menar José Mourinho efter de påstådda bråken med Paul Pogba och avskedet från United.

– Sir Alex Ferguson brukade säga ”hej då” så fort en spelare blev viktigare än klubben. Men inte längre , säger portugisen till BeIn Sport enligt The Guardian.

José Mourinho tvingades lämna Manchester United efter att enligt uppgift ha tappat spelarnas förtroende. Sedan portugisen sparkades har klubben också radat upp segrar under nye tränaren Ole Gunnar Solskjaer.

Foto: Kirsty Wigglesworth / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

”Tränaren är inte stark nog”

I sin nya roll som tv-expert i Bein Sport öppnar Mourinho nu upp om svårigheterna under tiden i United där han håller fjolårets andraplats i ligan som en av hans största framgångar i karriären.

– Folk kanske tycker att jag är galen som vunnit 25 titlar och nu säger att den andraplatsen med United är en av mina största framgångar inom fotbollen. Men jag fortsätter säga det eftersom folk inte vet vad som pågår bakom kulisserna, säger Mourinho.

Portugisen får fortfarande inte avslöja detaljer från tiden i United men antyder att klubben helt enkelt inte är byggd för den moderna fotbollen där spelarna numera ofta har större makt och genomslag än tränarna.

– Vi är inte i en tid längre där tränaren ensam är stark nog att klara allt. Numera behöver tränaren en struktur och en klubb som är organiserad på ett speciellt sätt. Klubben måste ha en ägare eller president, en vd eller klubbdirektör, en sportchef och sedan en manager. Det är en struktur som kan hantera alla problem den moderna fotbollen har tagit med sig. Klubben måste vara så välorganiserad att managern bara är manager och inte killen som ska försöka hålla disciplinen och uppfostra spelarna, säger Mourinho och fortsätter:

”Måste skydda managern”

– Sir Alex Ferguson brukade säga ”hej då” så fort en spelare blev viktigare än klubben. Men inte längre. Managern måste få coacha spelarna i första hand och inte hålla disciplinen till vilket pris som helst. Du måste därför ha en struktur som skyddar managern och håller allt på plats så att spelarna inte kommer till en situation där de känner sig mer inflytelserika än de brukade vara... Allt bra jag gjort med spelare är inte nyheter längre. Nyheter i den moderna fotbollen är när du har problem.

José Mourinhos problem med framförallt Paul Pogba har varit flitigt omskrivna i Storbritannien under hösten. Portugisen valde till sist att bänka sin stjärna som svarade med vad som av många tolkades som en hånfull bild på sina sociala medier när Mourinho fick sparken den 18 december.

Manchester United ska enligt brittisk press anställa en sportchef till nästa säsong.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.