U21 kan skriva historia i kväll

Men ett kryss i dramat kan krossa drömmen

Av: Johan Flinck

Publicerad:
Uppdaterad:

KALMAR. Seger i kväll och U21-landslaget är klart för ett historiskt tredje EM på raken.

Men ett kryss kan innebära missat playoff.

– Det blir jävligt viktigt att inte fega ur när så mycket står på spel, säger lagkaptenen Linus Wahlqvist inför sista matchen mot Belgien.

Sveriges U21 stormade fram i kvalet till EM – tills förra omgången. Man toppade gruppen med sex segrar och två förluster innan förlusten mot Turkiet på Olympia.

Inför den sista gruppspelsmatchen mot tabellettan Belgien i Kalmar i kväll har man fortfarande allt i egna händer.

Seger och man vinner gruppen på inbördes möten mot Belgien och tar en direktplats till EM i Italien/San Marino nästa sommar.

Det skulle vara en historisk bedrift.

För första gången skulle Sverige i så fall kvala in till ett tredje U21-EM i rad.

Kryss kan innebära en mardröm

Numera (sedan EM 2017) är visserligen tolv lag med i EM i stället för åtta som tidigare men med tanke på att Sverige bara kvalade in en gång (2004) mellan 1998 och 2015 (2009 hade man en direktplats som värdnation) är det förstås en anmärkningsvärd prestation om man skulle lyckas.

Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN

– Man har fått vara med och skriva in sig några gånger nu i historieböckerna, säger lagkaptenen Linus Wahlqvist och syftar på att han och några till i det här U21-laget var med och tog Sverige till både sitt första U17-EM och U17-VM (båda 2013).

Skulle Sverige bara få kryss mot Belgien väntar troligen playoff i november. Men har man otur med resultaten i andra grupper kan man faktiskt missa detta playoff, trots att man i så fall bara förlorat en enda match i kvalet.

Kan bli playoff trots förlust

Förlorar Sverige i kväll kan det bli playoff ändå men man riskerar alltså att missa det också (se faktaruta nedan).

– Det är det som är speciellt med U21, att det är så svårt att ta sig till slutspelet. Man kan förlora en enda match i ett kval och inte ens gå till playoff.

Vid tappad poäng kan det bli en nervös väntan då alla matcher inte spelas samtidigt. Både Portugal och Slovakien, som är bakom Sverige i tabellen över grupptvåorna, spelar till exempel senare på kvällen medan andra matcher som kan påverka Blågults väg till EM startar en halvtimme före Sverige-Belgien.

– Vi är fullt fokuserade på att göra vår match men vi kommer att ha information vad som händer i de andra matcherna som spelas samtidigt. Det finns vissa scenarion men fram tills dess kommer vi gå för vinst, säger förbundskaptenen Roland Nilsson.

Starka i slutet av matcherna

Wahlqvist igen:

– Vi ska göra det vi är bra på. Våga spela med de spelare som vi vet kan öppna upp motståndaren och vara tajta bakåt. Vi är starka bakåt och har bara släppt in ett enda mål i år. Det blir jävligt viktigt att inte fega ur när så mycket står på spel, säger Wahlqvist.

I matchen nere i Belgien för ett år sedan spelade man 1–1.

– Vi var det bättre laget då. Det är i de tuffa matcherna som vi varit som bäst. Vi har varit starka på att ta de viktiga segrarna i slutet av matcherna eller vända underläge.

U21-landslaget har också en fin tradition att lyckas i sista kvalmatchen.

Till EM 2015, där man sedan vann ett bragdartat guld, tog sig Sverige efter en otrolig vändning i playoff mot Frankrike när 0–2 blev sammanlagt 4–3 i Halmstad.

Till EM 2017 gick man efter att vänt 0–1 till 4–2 i sista, avgörande matchen mot Kroatien i Trelleborg.

I kväll ska man skriva historia i Kalmar.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.