Olsson: ”Det är ju lite nördvarning...”

Uppdaterad 2015-08-08 | Publicerad 2015-08-07

Sportbladet testar Djugårdens tränare inför heta derbyt: ”Du kan inte publicera det här”

Pelle Olsson var inte helt nöjd med utgången av Thåström/Olsson-quizet.

Pelle Olsson är en ovanligt analytisk person.

Han vill hellre gå på fakta än åsikter och han tror konstruktiv kritik snarare än utskällningar.

Men en gång brast det rejält för Djurgårdens tränare.

Det var i Västerås för tolv år sedan.

Följ ämnen

Djurgården är i sensationell form.

2-1-segern mot Häcken i helgen som gick var den femtonde matchen utan förlust och inför derbyt mot AIK på måndag är avståndet till serieledningen två poäng.

När Sportbladet träffar Djurgårdens tränare på träningsanläggningen Kaknäs är toppstridssnacket ofrånkomligt, men att få Pelle Olsson att tala i termer om SM-guld är nog ungefär lika svårt som det är för Djurgården att vinna Champions League.

– Spekulera om guld är helt meningslöst. Det är 60 procent spelat, 40 procent kvar, vi är inte framme i slutspurten än. När det är fem matcher kvar kan man börja kolla på hur det går i andra matcher och sådant, men nu är det bara fokus på oss. Närmast är det fokus på AIK.

Vad är viktigt i ett derby?

– Det gäller att hantera att spela i en kokande gryta. Spela så bra så vi bara kan även om ljudvolymen och inramningen påverkar sinnena. Det är en väldigt fördel att ha upplevt derbyn förut.

Har du lärt dig av något av dina derbyn?

– Ja, det tycker jag, det finns saker man kan lära sig av alla matcher. Spelarna gör saker som de vanligtvis inte gör på grund av stressen som kommer från det yttre. Bollen kan bli som ett glödande klot för dem eftersom kulissen är så extrem. Jag tror faktiskt inte det handlar om matchens betydelse utan om inramningen. Ett derby är ju inget som är helt avgörande för tabellen.

Tippade i mitten

Tabellen ja, hur ofta knappar du in 343 på text-tv?

– När vi ledde (före Göteborgs hängmatch mot Örebro) var det kul att kolla, haha. Men som jag sa till Jörgen Lennartsson häromdagen: tack för lånet. Sen får vi se om vi tar tillbaka den sedan.

Att Djurgården skulle hänga med i toppstriden i augusti månad var det få som trodde. När Sportbladets fotbollsreportrar tippade allsvenskan inför säsongen hamnade blåränderna mellan sjätte och tolfte plats, vilket ger en hint om hur förhandsförväntningarna såg ut.

Pelle Olsson lyfter fram två nycklar till succén. Dels har klubben sluppit allvarliga skador, med undantag för Haris Radetinac och Kevin Walker på slutet, dels har träningsnivån varit konsekvent hög.

– Vi har haft jävligt bra träningar varje dag. Bra spelare utanför elvan har gjort att vi hållit kvalitet.

Hur jobbar du där? Med till exempel en spelare som petas och under längre tid och blir sur?

– Ger man sig in en professionell värld så får man räkna med konkurrens. Då får man förstå att de sex dagarna i veckan när man inte spelar match också är en möjlighet att utvecklas. Då ska vi också ge spelaren rätt förutsättningar. Vi jobbar sällan med ett första- mot ett andralag på träningarna till exempel. Men sedan finns det förstås en gräns för vad en spelare står ut med.

Du är känd som en taktiker, men vad har du för personlig ledarstil?

– Till att börja med att vara mig själv. Jag skäller inte på spelarna vanligtvis men jag försöker vara tydlig med vad jag kräver. Innanför linjerna är jag inte så resonerande. Men vi försöker att ha en positiv ton.

Det är din idé som gäller, och den ska spelarna köpa?

– Ja, alltså, ska köpa…det finns alltid utrymme att diskutera. Men när vi tar in tio nya spelare så är det väldigt viktigt att vi har en tydlig idé. Sedan ska idén ta fram spelarnas bästa egenskaper. Du ska sätta Mrabti, Berntsen, Nyasha, Sam och Björkström i bra situationer för dem. Spelet får aldrig strypa spelarna.

Varför skäller du inte?

– En fotbollsmatch är väldigt komplex. Det görs misstag men då får man omedelbar feedback. Slår du en felpass eller missar öppet mål så märker du det själv. Vår uppgift är att spelarna ska prestera så bra så möjligt. Istället för att ge kritik: justera, justera. Däremot ska analyserna till exempel efter en match vara kritiska. Där lär man sig mycket.

Har du aldrig dammat av en hårtork á la Alex Ferguson?

– En riktig utskällning? Jo, en gång minns jag. När jag coachade Örebros andralag mot Västerås. Rocklunda, plan två. Det var i paus. Vi hade inte ens omklädningsrum så jag tog det ute på planen.

Gav det effekt då?

– Jag tror faktiskt att vi vände och vann, haha.

Statistikminne

Vi lämnar matchen på Rocklundas plan två, men om vi hade stannat hade Pelle Olsson säkert kunna berätta precis hur den utvecklade sig och vilka som startade på innermittfältet. Att lägga statistik och historia ner på detaljnivå på minnet är lite av en specialitet för honom. När jag frågar om det fanns någon opinion mot hans spelsätt – som ofta dömdes ut som ”tråkigt” – under hans femton år i Gefle får jag ett typiskt svar.

– Nej, det fanns inte det supportertrycket. Under 1900-talet hade Gefle som stad fem allsvenska säsonger: fyra för Gefle IF på 30- och 80-talet, en för Brynäs IF på 70-talet. Eller i modern tid, ska jag säga, för Gefle IF hade några bra säsonger runt sekelskiftet mellan 18- och 1900-talet men det...

...lever inte kvar i folkminnet?

– Nej, precis. Men åren när jag var i Gefle var de bästa fotbollsåren som staden haft. Och vi bjöd på en del dramatik vilket blev underhållande i sig. Vi var väldigt illa ute några gånger men klarade oss kvar varje gång.

Varför lägger du så mycket fakta på minnet?

– Ja, jag har bra minne ibland. Inte vet jag, men det är ju lite nördvarning.

Är det för nöjes skull, eller för att kunna analysera i efterhand?

– Jag gillar statistisk fakta. Fotboll engagerar så många människor att det finns massor av åsikter. Ibland för att stå ut med alla kan det vara bra att kolla upp saker på riktigt. Hur var det egentligen? Gjorde vi inte en bra match på tre år?

Tycks det för mycket?

– Nej, absolut inte. Men när det sägs saker om mig så kan det vara bra att tänka vad som egentligen hände. Att man tycker till om spelet hör till den här världen.

Du jobbar tätt med sportchefen Bosse Andersson, men som personer är ni olika. Om du är analytikern så är Bosse mer…bilhandlaren?

– Haha, ja. Jag känner ingen människa som har så mycket kontakter som honom. Han går rakt in i alla samlingar. Jag är mer…avvaktande. Men vi har många likheter också. Vi är engagerade dygnet runt, just nu med samma sak, så det finns inga begränsningar för när vi kan prata.

Lägger han på luren utan att säga hejdå även med dig?

– Ja, det är en specialitet. När jag var i Gefle och vi diskuterade spelaraffärer så kunde man prata ett tag utan att förstå att han inte var kvar. Det är bra med mobiler, då ser man när han lägger på.

Di Leva och postpunk

För att testa kalenderbitaren Pelle Olsson har jag gjort ett faktaspäckat (och väldig svårt) quiz. Dels handlar det om hans egen karriär, dels handlar det om Joakim Thåström som varit en stor favorit för Pelle Olsson sedan gymnasiet då han hamnade i en klass med ett gäng musikkillar, bland annat en viss Thomas di Leva.

– Di Leva var en rolig kille. Vi umgicks inte privat men var i samma gäng. Det var framförallt två av Di Levas bandkompisar som påverkade mig.

Det var punk som gällde?

– Det här var 1979-81 så det var lite efter punken. Postpunk, lite åt indiehållet. Då var Ebba Grön på slutet av karriären men jag såg dem på en fritidsgård i Skutskär. Då var det inte många där, haha. Men sedan Thåström bildade Imperiet har jag alltid följt honom. Släpper han en skiva så har jag den. Spelar han i närheten så är jag där.

Så hur gick det i det unika Thåström/Olsson-quizet?

Tja, med tanke på svårighetsgraden och den hårda rättningen så får fem av tio ses som väl godkänt, men Pelle Olsson håller inte med. Han grämer sig framförallt över att han missat två av målskyttarna i mina slumpvis utvalda matcher mellan 2005 och 2015.

Djurgårdens tränare grimaserar missnöjt.

– Det här vet jag inte ens om du kan publicera. Att Bernhardsson gjorde två mål mot Assyriska visste jag ju. Han hade gjort sex före den matchen och stannade på åtta för säsongen.