En bra lottning – men OS-fotbollen är generande ojämlik

Uppdaterad 2021-04-22 | Publicerad 2021-04-21

Vi får en OS-premiärdag med Sverige mot USA, Japan mot Kanada, Brasilien mot Kina.

Det här blir häftigt.

Nästan lika häftigt som herrfotboll.

För 101 år sedan var Murren världens hetaste anfallare.

Den göteborgske centern hette egentligen Herbert Carlsson men gick oftast under sitt smeknamn. Han var centralfigur i den svenska OS-truppen till Antwerpen, en mycket underlig turnering som inleddes med en av sportens största skrällar när Norge slog Storbritannien med 3–1 och fortsatte med Murrens fem mål mot Grekland på Olympiastadion.

40 minuter in i finalen blev tjeckoslovakerna så sura på den 65-årige brittiske domaren att de slutade spela. Värdlandet Belgien vann guldet och för att kora resterande medaljörer smälldes ett nytt slutspelsträd ihop där Sverige torskade semin, medan Spanien slog Nederländerna i den hittills enda mästerskapsmatchen om silvret och bronset.

Frankrike, undrar du? Ja, de kanske förtjänade en framskjuten placering, men deras spelare hade missat att OS-fotbollen kunde förlängas och åkt hem.

Det ser överkomligt ut

Nåväl, Sverige slutade oplacerat, men Murren vann skytteligan och värvades till den amerikanska ligan där han skördade framgångar i ett New York-lag som ömsom hette Vikings, Nationals och Giants. Efter ett decennium flyttade vårt första utlandsproffs hem och slutade sitt korta liv på mentalsjukhus i hemstaden.

Sommarens OS-turnering i Tokyo är ett försenat hundraårsjubileum för spelen i Antwerpen.

Våra herrar kvalade inte in, så hoppet står till damerna, de regerande silvermedaljörerna. De lottades just mot världsettorna USA, Tony Gustavssons matildor från Australien och Ali Rileys ormbunkar från Nya Zeeland.

Det ser överkomligt ut med tanke på att Peter Gerhardsson lyckats fint med att föryngra blågult utan att tappa udd. Rävarna Lindahl, Seger och Fischer tycks hålla en säsong till medan en hel skvadron lirare (Magda, Glas, Ilestedt, Asllani, Andersson, Jakobsson, Sembrant, Hurtig) är uppe på sina karriärers högstanivåer. Vi har verktyg för att montera ner Sam Kerr, vi har bolltrygghet för att rulla oss ur nyzeeländskornas press.

Rår vi på USA? Åjo, vi gjorde det i träningsmatchen nyss (1–1), precis som i OS-kvarten 2016 (straffseger) och i VM-gruppmötena 2011 (2–1) och 2015 (0–0). Men framför allt spelar det inte så stor roll.

Fortfarande inte jämställt

För tycker du att upplägget år 1920 var löjligt så vill jag påminna om att det inte är mycket vassare nu. Minns ni ens vad som hände i Rio 2016, där Pia Sundhages landslag torskade med 5–1 mot Brasilien i gruppspelet? Schelins och Hedvigs gäng blev trea och flyttades över till en annan tabell med en manöver vi annars bara ser i handbollen, och där listades de över Nya Zeeland på fler poäng men sämre målskillnad.

Allt detta för att damfotboll fortfarande inte riktigt jämställs med den riktiga sporten, den som bollsparkande killar utövar.

Sedan 1980 har sexton herrlag deltagit i OS. Två vidare från gruppen, två ute, glasklart.

Sedan damerna släpptes in 1996 har deltagandet ökat från åtta, via tio (tre grupper, varav en lite större!) och nu tolv lag. Varför inte sexton? Varför göra sig omaket att räkna på bästa treor och inte ha ett rakt träd?

Därför. För att det är tryggast att skynda långsamt med tjejerna, precis som på VM. Hejda er, ni må vara framgångsrika och populära, men riktigt så häftiga som männen tillåts ni inte vara än.

Det är genant. Nog har röster höjts för att jämna ut orättvisan, men den olympiska rörelsen är trögflytande som gulasch, så vi får vänta ett tag till. Vem vet, snart kanske damerna tillåts komma ikapp 1920 års herrturnering där Murrens mannar var en av fjorton nationer?

Tills vidare får vi räknetyper, proffstyckare och hobbygissare finna oss i vansinniga premisser. Att USA är i vår grupp kan vara positivt även om vi torskar, eftersom vi då slipper dem i kvarten. För är det ens klokt att mönstra bästa lag i premiären, eller ska vi vila stjärnorna till viktigare drabbningar?

Nä. Såna parametrar hör inte hemma i ett modernt mästerskap. Men de tvingas vi till nu.

Eller så gör vi det enkelt för oss. Blågults upplaga 2021 är högintressant och klaffar allt i Japan så blåser vi alla andra av banan, vinner sex raka och tar svensk fotbolls första OS-guld sedan 1948. Då får de andra göra upp om brons och silver med vilket system de vill.

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Följ ämnen i artikeln