Premiär i landslagets bubbla för Zlatan: ”Ska klara det här”

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

VM-kvalet för fotbollslandslaget innebär att 26 spelare och ledare på nytt stänger in sig helt i tio dagar – utan chans att alls träffa familj och vänner.

– Det här blir något nytt. Jag ska klara det här, säger Zlatan Ibrahimovic.

Under måndagen samlades spelare och ledare i herrlandslaget.

Samtliga snabbtestades direkt för coronaviruset – och stängdes in i den berömda landslagsbubblan.

– Det här är så bra det kan bli ur ett smittskyddssäkert perspektiv, säger landslagsläkaren Anders Valentin till Sportbladet.

– Snabbtesten är bra och pålitliga. Sedan gör vi även PCR-test i enlighet med Uefas protokoll på tisdag, fredag och måndag – två dagar före matcherna.

Personalen håller sig undan

Fotbollslandslaget tar sig bara mellan träningarna och spelarhotellet i centrala Stockholm.

Truppen får inte gå ut eller träffa några andra än övriga spelare och ledare.

– Vi har i princip inte kontakt med några utanför vår bubbla, ingen. Det närmaste är presskonferensen på distans. Hotellpersonalen har munskydd och håller sig på avstånd. De är inte matsalen när vi äter. De tar hand om allt efteråt, säger Valentin.

Zlatan Ibrahimovic.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Zlatan Ibrahimovic.

För comebackande Zlatan Ibrahimovic är det första gången han ger sig in i den här typen av strikt och längre lagisolering för att undvika coronasmittan.

Till vardags bor Zlatan i Milano, familjen i Stockholm.

Under måndagen berättade AC Milanstjärnan med tårar i ögonen hur tufft det hade varit att skiljas från den gråtande sonen Vincent när pappa Zlatan åkte över till landslagshotellets isolering.

– Jag har inte varit i den bubblan. Jag har varit i en bubbla i Milano och där har vi haft fritt fram i och med att vi har fått komma ut på gatorna, komma till och från träningarna. Det här blir något nytt, säger Ibrahimovic och fortsätter:

– Jag är professionell, jag ska klara det här.

Såg familjen genom glasruta

I höstas berättade Albin Ekdal om hur tufft det var att inte kunna träffa sin gravida hustru och parets dotter vid Nations League. Han fick vinka till dem på andra sidan en fönsterruta i stället.

Både Ekdal och Ibrahimovic har haft covidsmittan och har antikroppar, men det hjälper inte.

Kan spelare och ledare inte träffa anhöriga kort med munskydd och utomhus?

– Nej, tyvärr inte. Det blir en svår gränsdragning då. Vi kör lika, alla är i bubblan. Reglerna är verkligen tuffa, säger Anders Valentin.

Är de för tuffa?

– Nej, det är enda sättet. Ska man vara hundraprocentig måste det vara ännu tuffare, men det funkar inte att sätta alla ledare och alla spelare i karantän två, tre veckor innan vi ska spela.

Är det en psykisk påfrestning att leva i de här bubblorna?

– När vi samlades höstas var jag lite orolig över hur det här skulle gå. Men jag blev väldigt överraskad över hur bra det gick. Alla gillar läget, säger Valentin.

– Man är inte ensam i cellen – man är där med folk som man gillar.


Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.