Frändén: Plötsligt är nästa stora utmaning för Zlatan EM

Publicerad 2021-03-18

Zlatan Ibrahimovic gjorde vad man kan begära på 25 minuter, men Milan lämnar europaspelet redan i åttondel. Ute ur cuperna och hela nio poäng bakom Inter i Serie A-tabellen.
Tur då att Zlatan har ett EM-slutspel i sommar att se fram emot.

Det var två tabelltvåor som möttes på San Siro i kväll, två europeiska jättar i viss slummer – och förstås två klubbar som Zlatan Ibrahimovic representerat. Det fanns också två svenskar på plan så klart – två landslagsspelare minsann – där Victor Nilsson Lindelöf stod för en stabil insatsi första halvlek. Ibrahimovic startade, som aviserat, på Milans bänk.
Om det första mötet lagen emellan förra veckan var en halvljummen historia, tänkte första halvlek i returmatchen inte vara sämre. Med inte sämre menar jag alltså betydligt sämre, det blev en lång transportsträcka utan något särskilt alls att ringa hem och rapportera om. Ur svensk synvinkel stod Victor Lindelöf för en snygg brytning på Milans Franck Kessié i 35:e minuten, men det var också en notering i marginalen. Det enda intressanta i första halvlek hände nästan samtidigt – i Zagreb. I Kroatien fick Manchester Uniteds förre tränare José Mourinho se Tottenham åka på tre bakåtmål och lämna turneringen, trots 2–0 med sig in i mötet med Dynamo Zagreb.
Ole Gunnar Solskjaer är född under en lyckligare stjärna än den portugisiske företrädaren på posten. Varje gång hans United ser vingligt ut, varje gång han tycks vara sekunder från att förlora jobbet, kommer han tillbaka på något sätt. I kväll hamnade han i princip aldrig under press.

Växlade upp i anfallszon

Andra halvlek hade knappt kommit upp i puls när Paul Pogba, som just kommit in, tryckte in 1–0, 2–1 totalt, på tredje skottförsöket av ett trassligt United-anfall. Det var det bästa som kunde hända för matchen, eftersom Milan var tvungna att reagera på något sätt. Kunde man tänka sig. Men det tog ändå nästan tjugo minuter innan tränare Stefano Pioli bytte in Zlatan Ibrahimovic. Det var hans första match i mars månad. Det var hans första match som svensk landslagsman sedan juni 2016. Det blev åka av direkt. Milan växlade upp i anfallszon och kom till ett par halvfarligheter och minst en helfarlighet inom loppet av minuter. Zlatan mötte ett inlägg i boxen och klättrade mer eller mindre över Luke Shaw, innan han nickade mot mål från kort avstånd. David De Geas vikarie Dean Henderson lyckades styra iväg bollen med en hand och nöd och näppe.

Nästa stora utmaning: EM

Manchester United la allt krut på att täppa igen bakåt. Fred kapades och frustade. Paul Pogba var Paul Pogba-jobbig i varje läge. De försvarade sig smart och tajt och med tio minuter kvar såg det mest ut att vara en fråga om tid. Hur länge skulle engelsmännen orka hålla fokus? Hur länge skulle Zlatan behöva för att förlänga matchen?
Något svar på den sista frågan fick vi aldrig. Istället för att öka intensiteten och chansa sista fem tappade Milan initiativet till Manchester United, som i stället gick till anfall efter anfall. Bruno Fernandes och Pogba hade bäst lägen att döda tillställningen. Italienarna hade helt enkelt ingen ordentlig slutforcering i sig. När matchen var inne på den sista tilläggsminuten gjorde Theo Hernández istället en huvudlös och tidsödande hockeytackling i en hemlöpning och Milans möjligheter var borta.
Tack och hej till Europa för Milan. Tack och hej kvartsfinal för United.
Och eftersom ni undrar: Zlatan Ibrahimovic gjorde vad man kan begära av en 39-årig konvalescent med 25 minuter till förfogande. Men Milan dippar utan sin Ibra, utslagna ur Europa League och Coppa Italie, långt bakom Inter i Serie A-tabellen. Och plötsligt är nästa stora utmaning för Zlatan Ibrahimovic EM med Sverige. Som det kan bli.