Chelseabacken om kritiken mot flickvännen: ”Kan inte leva på gamla meriter”

Av: Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

GÖTEBORG. Pernille Harders övergång från Wolfsburg till Chelsea väckte känslor.

Partnern Magdalena Eriksson ger nu sin syn på den tyska kritiken.

– Man kan inte leva på gamla meriter, säger hon.

Den brittiska damligan, FA Women's Super League, har inte haft stiltje under coronapandemin.

Värvningskarusellen har snurrat snabbt och det är inte bara amerikanska stjärnor (Alex Morgan, Rose Lavelle med fler) som väljer de brittiska öarna.

Brittiska Lucy Bronze har återvänt hem. Och en av världens främsta anfallare, Pernille Harder, byter Wolfsburg mot Chelsea.

Partnern Magdalena Eriksson, som redan spelar i Chelsea där hon är lagkapten, är lycklig på ett personligt plan. Men också på en mer övergripande nivå.

– Det känns helt surrealistiskt. Jag hade ingen aning om att det skulle bli en sådan här kapprustning under den här sommaren. Det känns bara kul och inspirerande och jag känner verkligen att jag inte skulle vilja vara någon annanstans just nu. Det är i England man vill vara som damfotbollsspelare, säger hon.

Foto: Lewis Storey / Getty Images Europe

Pernille Harders övergång till Chelsea väckte irritation i Wolfsburg.

– Vi försökte få henne att stanna men sportchefen hade ingen chans, sa tränaren Stephan Lerch till Sportbuzzer nyligen.

Exakt hur stor övergångssumman för Harder blev är oklar, men enligt BBC rör det sig om 250 000 pund (2,9 miljoner kronor), vilket gör övergången till en av de dyraste någonsin inom damfotbollen.

Stephan Lerch, som valt att inte förlänga sitt avtal med Wolfsburg, uppskattade inte tajmingen och var kritisk till Pernille Harders agerande vid övergången.

– Jag hade aldrig gjort så. Vi har försökt att få Harder att stanna länge, men sportchefen Ralf Kellermann hade ingen chans, säger Lerch.

Enligt Magdalena Eriksson har Pernille Harder inte tagit till sig kritiken.

– Pernille är väldigt bra på att hålla sig fokuserad på det som hon kan påverka. Hon har varit så himla fokuserad på att komma in i Chelsea och göra det bra där att hon inte har tänkt så mycket på det eller registrerat det. Det har varit väldigt mycket nytt. Hon är glad och inspirerad av att vara i den engelska ligan, säger Magdalena Eriksson i samband med svenska landslagets EM-kvalsamling i Göteborg.

”Tyskland får steppa upp”

I det större perspektivet ser hon vad som sker och poängterar att tysk damfotboll har anledning att anstränga sig.

– Nationer som varit framgångsrika historiskt sett måste hänga med annars halkar man efter. Nu är det Spanien, Frankrike och England det händer och då gäller det för Tyskland att steppa upp igen. Man kan inte leva på gamla meriter, säger hon.

För danska anfallsstjärnan Harder ligger fokus på att hitta rätt i sin nya miljö. Och där får hon klara sig utan specialhjälp av Magdalena.

– Jag har lämnat henne ganska mycket för sig själv i början och sagt att du får lösa det själva när du är på anläggningen och fråga folk och lära känna folk.  Hon är en väldigt lätt person så hon har kommit in i det fort.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.