Fotboll

Super-Bosse: ”Daniel är en rubrikmakare”

Av: 

Robert Laul

Djurgårdens sportchef Bosse Andersson.
Djurgårdens sportchef Bosse Andersson.

FOTBOLL

Djurgårdens sportchef Bosse Andersson ställer sig tveksam till att förlänga allsvenska säsongen och ta bort kvalet.

– Jag vet inte om det skulle vara lösningen? Jag har inte hört att Hammarby har stått på sig i de här frågorna tidigare, säger ”Super-Bosse”.

En debatt har blossat upp inom svensk fotboll. Skiljelinjen går mellan att bygga produkten allsvenskan via publik och egen attraktionskraft – eller att ha fokus på att få ut lag i Europaspelen för att bygga ligan den vägen.

Diskussionen aktualiseras av nya Europa Conference League, en ny möjlighet för klubbarna att få in pengar via Europaspel.

Det handlar exempelvis om att permanent förlänga säsongen över november, in i december, samt ta bort kvalet, så att allsvenskan pågår under tiden de europeiska gruppspelen spelas.

Detta för att också få in mer luft i spelschemat (kunna flytta matcher under vår-sommar-höst) samt ”ligans seriositet”, som Malmö FF:s sportchef Daniel Andersson uttrycker det.

”Handlar om ligans seriositet”

– Resten av Europa spelar fotboll i november, men då är Sverige på semester i Thailand, säger Andersson och får stöd av Hammarbys Jesper Jansson:

– Tyvärr prioriteras inte Europaspelet från förbundet, Sef och många gånger inte ens klubbarna själva, säger Jansson.

Djurgårdens sportchef Bosse Andersson är av en annan uppfattning.

– Sef är till för 32 lag varav fyra spelar i Europa. I alla fall de åren vi varit med och kvalat till Europa så är man lite priviligierad. Men Malmö har spelat i Europa kontinuerligt och alltid varit tydliga med den biten. Hammarby har kanske…eller jag har inte hört att de har stått på sig i de frågorna tidigare, säger ”Super-Bosse”.

Hur ser du på att förlänga säsongen permanent över november, in i december och stryka det allsvenska kvalet?

– Jag vet inte om det skulle vara lösningen? Ett normalt år, utan covid och restriktioner, tror jag inte att man ska spela fotboll till lucia, säger ”Super-Bosse”.

– Spontant tänker jag att vi har en arena som kan hantera publik, men Sverige är ganska avlångt. Det ska man ha respekt för. Alla har inte de förutsättningar som man har i Skåne för att kunna bedriva elitfotboll.

Daniel menar att de flesta ligor spelar fotboll i november, medan i Sverige åker man på semester till Thailand då?

– Vi brukar åka till Thailand i december…nä men han är en rubrikmakare.

Finns det en poäng med att ett lands högsta serie pågår under tiden gruppspelen i Champions-, Europa- och Conference League pågår?

– Malmö har erfarenhet och varit tydliga med det under många år. Jag har respekt för det.

Om Djurgården går till Europa Conference League, skulle ni vilja att allsvenskan pågick då under tiden ni spelar då?

– Om vi kommer till den faktan, skulle vi kanske ha den uppfattningen, ja. Tyvärr har vi inte varit med där kontinuerligt. Jag har respekt för att man har den åsikten, säger ”Super-Bosse” för att sedan återkomma till sin inledande ståndpunkt:

– Samtidigt måste vi ta hänsyn. Om vi bara skulle ta hänsyn till klubblagsfotbollen så är det fine. Om Malmö går till gruppspel tycker jag inte man har så mycket att gnälla på i år. Vi måste ta hänsyn till andra aspekter, inte bara vårt eget lag, klubblagsfotbollen och allsvenskan. Till exempel landslaget.

Bosse Andersson avslutar:

– Nästa år spelas VM i november/december, då kanske man är i Thailand i november, men inte i år.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Öppnar för att ta bort allsvenska kvalet: ”Måste man ha ett kval?”

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Fotboll

Allsvenskan i fotboll

Daniel Andersson (Fotboll)

Jesper Jansson

Bosse Andersson