”Enormt fiasko – och konstgräset är extremt farligt”

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Bildbyrån

FOTBOLL

Risk för minusgrader.

Ovana vid konstgräs.

Athletic Bilbao har kniven mot strupen mot Östersund.

– Det skulle vara ett enormt fiasko om Bilbao förlorade mot Östersund. Och konstgräset är extremt farligt för här laget, säger tv-reporten Xavier Mendia, från Bein Sports.

Athletic Bilbao har inlett ligan svagt, men spelat ännu sämre i Europa. En poäng på två matcher innebär kris – och laget måste i princip vinna mot Östersund för att ha en realistisk chans till avancemang.
Tränaren José Angel Ziganda och stjärnan Raul Garcia pressades av de spanska reportrarna inför Europa League-mötet med ÖFK: "Klarar ni av kylan", "Är ni vana vid konstgräs" och "Känner ni pressen?".

– Man måste alltid anpassa sig. För ett litet tag sedan var det 30 plusgrader i Spanien och nu kan det bli minusgrader. Det är bara att anpassa sig, säger Raul Garica och får medhåll från tränare Ziganda som säger sig föredra extrem kyla före extrem värme.

Bilbao är imponerade av Sema

Konstgräset då? Ingen spanskt La Liga-lag spelar på den typen av underlag och Ziganda, som nämnde Ken Sema som ÖFK:s farligaste spelare, fick medge att det inte är optimalt.

– De som är under 25 år gamla är vana vid konstgräs. De som är äldre? De har tyvärr inte så mycket erfarenhet.

Såväl tränare som spelare var defensiva under presskonferensen, så Sportbladet ställde samma frågor till Xabier Mendia, tv-reporter på Bein Sports, som följer laget nära.

– När Bilbao lottades mot Östersund så hade inte en jäkel någon aning om vad det där var för klubb. Men sen förstod vi att de gått igenom tre svåra kvalrundor. Att de slagit Galatasaray var en chock.

Förlust mot ÖFK: ”Enormt fiasko”

Så det var fanns respekt där?

– Nja. För alla runt klubben så var känslan: det blir superenkelt för Bilbao att ta sig igenom den här gruppen.

Vad skulle en förlust innebära?

– Det är otänkbart. Bilbao måste vinna. Supportrarna kommer bli förstörda för Östersund skulle ju vara ett så enkelt lag, även om vi vet att de tagit två raka segrar. Det skulle vara ett enormt fiasko om Bilbao förlorade i morgon.

Rädd för konstgräset – inte vädret

Det kan bli minusgrader. Hur påverkar det?

– Det är faktiskt ingen fara. Bilbao har mött såväl Tromsø som Rosenborg de senaste åren och även ställts mot ryska lag. I oktober och november är det kallt i norra Europa, helt enkelt.

Och konstgräset?

– Det är en annan grej. Konstgräset är farligt, livsfarligt, för ett lag som Bilbao. Visst: de har möjligheten att träna på det underlaget på sin anläggning och har också gjort det inför matchen, men de är ovana. Bollen rullar snabbt, det är svårt med närkamper och det finns många problem. Bilbao kommer kunna ha många ursäkter om laget förlorar matchen, avslutar Mendia.

FAKTA: DET TALAR FÖR ÖFK I KVÄLL

Hemmaspelet

Östersund har vunnit samtliga matcher på Jämtkraft Arena. Galatasaray, Paok, Fola Esch och Hertha Berlin har alla tvingats åka hem med svansen mellan benen. På presskonferensen tryckte tränaren Graham Potter på vilket betydelse hemmapubliken har haft. ÖFK har inte Sverige vildaste eller mest högljudda supportrar, men det finns en slags folklig frenesi över den stämning som kan piskas upp när Östersund spelar stormatcher.

Defensiven

Ken Sema, Brwa Nouri och Saman Ghoddos får nästan alla rubriker. Offensiven är förstås briljant, men ute i Europa är det defensiven som verkligen höjt sig. Tom Pettersson och Sotiris Papagiannopoulos plockade ner Hertha Berlin-skyttekungen Vedad Ibesevic fullständigt, Aly Keita briljerar med både fötter och händer och Graham Potter har verkligen lyckats med den kollektiva defensiven. Det är förstås noll insläppta mål ett kvitto på.

All press på Bilbao

Östersund leder gruppen, absolut, men ändå är det noll press på jämtarna. Ett bra resultat mot baskerna är fortfarande en bragd och ett avslappnat ÖFK kan därför njuta under matchen. Det kan verkligen inte Athletic Bilbao göra. Laget har inlett Europa League uselt och kommer bli söndersågade vid ett dåligt resultat mot Östersund. Alla press är på bortalaget.

DET TALAR EMOT ÖFK I KVÄLL

Vilar inte spelare

Inte för att det förtar Östersunds prestation, men Hertha Berlin roterade kraftigt i sin elva i matchen och bara två startspelare var kvar när tyskarna slog Bayern München ett par dagar efter förlusten mot ÖFK. De spanska reportrarna på plats rapporterar att Athletic Bilbao kommer ställa upp med bästa tänkbara lag.

Teknik OCH fysik

Man förknippar spansk fotboll med bollhållande passningsspel och kortvuxna spelgenier. Och visst, Bilbao är både tekniskt och taktiskt skickliga. Men framföra allt är det ett fysiskt, storvuxet lag som älskar fasta situationer, högt tempo och inläggspel. Utöver Sotiris Papagiannopoulos, Ronald Mukiibi och Tom Pettersson är ÖFK ett rätt litet, vekt gäng – kan de hantera Bilbaos köttiga kraftfotboll?

Stjärnorna

Även om Athletic Bilbao, eller Athletic Club som egentligen är det korrekta namnet, inte har riktigt samma lyster som under Marcelo Bielsa-åren finns det fortfarande ett stort antal stjärnor i klubben. Mittbacken Aymeric Laporta, anfallaren Raul Garcia, supertalangen Inaki Williams och legendaren Aritz Aduriz (som dock sjunger på sista versen) är bara fyra exempel på att det ännu återfinns klasspelare i Bilbao.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.