Hammarbys fördel i guldstriden – mot ALLA

Av: Robert Laul

Publicerad:
Uppdaterad:

FALKENBERG. Hammarby är förbi Malmö FF i tabellen och nu är det tre Stockholmslag i toppen.

Bajens fördel i guldstriden?

– Vi möter alla de andra på hemmaplan, säger Muamer Tankovic.

2–0 mot Falkenberg var Hammarbys första seger på gräs i årets allsvenska.

– Vi snackade om det inför matchen. Det känns otroligt skönt att vi vann åtminstone en match på gräs. Nu kan folk sluta prata om att vi inte kan vinna på gräs, säger Tankovic och tillägger:

– Vi hade mer tålamod än vi har haft innan.

Segern innebär att Bajen kliver upp på tredjeplats i tabellen på fler gjorda mål än Malmö FF. På presskonferensen pratade tränaren Stefan Billborn om att spelarna ”tror på det” nu.

Vad är det ni tror på, att ni ska gå hela vägen, topp tre…?

– Vi tror på att vi kan göra vår grej. Vi får inte fokusera på AIK eller Djurgården eller Malmö utan på oss själva. Det har vi gjort de här senaste åtta matcherna. Du ser själv hur det har gått, vi har sju vinster och en oavgjord. Vi måste fortsätta hålla i detta och tänka precis så. Vi kan inte tänka på hur det går för de andra utan fortsätta göra det bästa av vår situation, säger Muamer Tankovic.

Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

Påminner om 2001

Senast tre lag från Stockholm toppade allsvenskan var 2001 då Hammarby vann guld, Djurgården kom tvåa och AIK trea. Just nu, med nio omgångar kvar, leder Djurgården före AIK och sedan är Hammarby trea.

– Det är tätt och allt kan hända. Att det är tre Stockholmslag bryr jag mig inte så mycket om, säger Muamer Tankovic.

Nio omgångar från slutet har Hammarby enbart matcher på konstgräs kvar. Dessutom möter de AIK, Djurgården och Malmö på Tele 2 Arena.

– Hemma vet vi hur starka vi är. Det kommer att bli intressant. Vi måste se till att komma upp på samma nivå i stormatcherna som i de senaste matcherna, säger Muamer Tankovic.

Det är er fördel i guldstriden?

– Ja, det är ingen hemlighet. Alla vet hur bra vi är på hemmaplan. Det kommer bli tufft, men vi kommer verkligen att visa det, säger Muamer Tankovic.

”Vi är på uppgång”

Även tränaren Stefan Billborn menar att just faktumet att Hammarby möter AIK, Djurgården och Malmö på Tele 2 Arena är Bajens fördel i guldstriden.

– Det plus att vi är på uppgång.

Vad betyder det att ni möter de lagen på hemmaplan?

– Dels att vi är jävligt bra hemma, sedan har vi våra supportrar i ryggen och det ska inte underskattas.

Samtliga matcher ni har kvar är på konstgräs?

– Det tror jag också är en fördel, absolut. Vi känner oss trygga på konstgräs och framför allt hemma. Vi har kommit lite underifrån och är på uppgång, samtidigt som vi vet att vi kan göra mål.

Två raka nollor

Hammarby har gjort flest mål, men också släppt in överlägset flest av guldstridslagen, men nu har Bajen hållit nollan i två raka matcher.

– Viktigt för att det blir mindre fokus på det. Nu känner vi att ”det är klart vi kan hålla nollan”, säger Stefan Billborn.

En spelare som har blivit bättre och bättre i Hammarby är målvakten Johan Wiland som nyligen kommit tillbaka från skada.

– Han har ju knappt haft vantarna på sig i år, så det är jättebra. Idag fick han sträcka ut också, det tror jag är viktigt, säger Billborn och syftar på Wilands sista räddning mot Falkenberg.

Junior tillbaka mot Norrköping

Mot IFK Norrköping i nästa match är innermittfältaren Darijan Bojanic avstängd, samtidigt som Junior är tillbaka och spelklar efter långtidsskadan.

– Det är nog bara Junior som tycker det är aktuellt att gå rakt in direkt, men jag hoppas att han kan vara med på bänken. Vi har både Tim Söderström och Mads Fenger som kan göra jättebra jobb där så jag är inte så orolig, säger Stefan Billborn.

Mot Falkenberg byttes både Alexander Kacaniklic och Richard Magyar ut med skador, och medan Magyar är ett stort frågetecken till Peking-matchen är Kacaniklic ett något mindre.

– Magyar var ju huvudet, där får vi göra en utvärdering och inte chansa. Kacaniklic hoppas jag att det inte är något allvarligt med, men det får vi reda på inom 2–3 dagar, säger Stefan Billborn.

Laddar Matchöversikt
Laddar Tabell
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.