”Ett föråldrat synsätt inom herrfotbollen”

Harder: Förstod vad vi kan göra efter den bilden

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Pernille Harder och Magdalena Eriksson förstod sina möjligheter att påverka efter den klassiska pussbilden från VM 2019.

Nu tar danskan strid även för homosexuella inom herrfotbollen.

– Jag förstår att de tvekar, säger Harder till tyska magasinet Elfen.

Pernille Harder är en av världens bästa fotbollsspelare och spelar till vardags i tyska Wolfsburg. 27-åringen ger i en intervju med Elfen, som återges av Die Welt, nu delar av äran för sin framgång till svenska flickvännen Magdalena Eriksson, lagkapten i engelska Chelsea.

– Magda kan berätta för mig hur försvarare tänker och jag kan ge henne tips på vilka knep som funkar för att störa anfallare, säger Harder.

”Var ett vanligt foto”

Paret har länge varit öppna med sin relation men fick stor uppmärksamhet efter en bild i samband med VM 2019. Ett foto som också blev en ögonöppnare för spelarna själva.

Magdalena Eriksson hade stöd på läktaren under sommarens VM.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Magdalena Eriksson hade stöd på läktaren under sommarens VM.

– Det var ett vanligt foto i ett spontat ögonblick men uppmärksamheten som följde kom som en överraskning för oss. Reaktionerna var mestadels positiva och många skrev till oss om att vi hade uppmuntrat dem att också vara öppna med sin sexualitet. Efterhand insåg vi då att vi kan använda vår position till att uppmuntra just det, säger Harder.

Foto: Roald, Berit / TT
Harder.

”Viktigt att ingen behöver tveka”

Det är också vad danskan nu gör. I intervjun slår Harder inte bara ett slag för öppenheten inom samhället utan riktar sig specifikt mot herrfotbollen som fortfarande saknar en öppet homosexuell stjärna på den högsta elitnivån.

– Det är viktigt att inga människor behöver tveka över att våga stå för vem de blir förälskad i. Samtidigt förstår jag tvekan eftersom herrfotbollen fortfarande har en föråldrad syn på maskulinitet och responsen skulle tveklöst vara väldigt annorlunda om en herrspelare kom ut. Men jag hoppas att en aktiv spelare snart har modet för de finns definitivt där ute.


TV: 100 % fokus på damallsvenskan – se djupanalyser och tabelltips om alla lag på Sportbladetplay.se

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.