Prahls kaxiga svar: ”Mycket större sannolikhet....”

Av: Michael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:

AMSTERDAM. Kan Blågult missa playoff-platsen via en storförlust sent tisdag kväll i Amsterdam?

Knappast, enligt landslagsspionen Tom Prahl.

– Det är mycket större sannolikhet att  Sverige slår Holland än att de kan göra 7-0 på Sverige, säger Prahl.

Den tidigare SM-guldtränaren (Halmstad, Malmö FF) Tom Prahl är den som för landslaget har bevakat det holländska landslaget inför tisdagskvällens VM-kvalavgörande på Amsterdam Arena.

Nederländerna behöver vinna med 7-0 eller mer för att ta andra – och den troliga playoff-platsen från just nu tabelltvåan Sverige. 

Blåser på i början

– I fotboll är allt möjligt, men jag skulle säga att det är mycket större sannolikhet att  Sverige kan slå Holland än att de kan göra 7-0 på Sverige.

– Holland kommer starta väldigt aggressivt, det gör de på hemmaplan. Man försöker flytta fram och sätta hög press och jaga vår backlinje och målvakt när de får chansen. De kommer satsa i början, säger Tom Prahl vid en pressträff med stort medialt intresse på Amsterdam Arena i samband med den svenska träningen på matcharenan under måndagen.

– Det blir en nyckel att klara den här anstormningen, men det är inte heller något nytt. 

Foto: Claudio Bresciani/ TT NYHETSBYRÅN

Holland har såväl bytt förbundskapten, från Danny Blind till Dick Advocaat, som många spelare jämfört med den inledande matchen i VM-kvalet, Sverige-Holland (1-1) på Friends.

– Hollands spelstil är densamma från match till match. De har sina varianter på 4-3-3. Det luriga är att de är så oförutsägbara i sin uttagning. Jag har sett dem i flera matcher och det är väl tredje mittbackskonstellationen, de har haft fyra, fem olika ytterbackar och olika kanter, säger Prahl.

Saknar given målskytt

– Det är få spelare som spelar match efter match, de letar efter nya bra spelare, som blir permanenta. De saknar fortfarande den här givne målskytten i laget.

Andra svagheter som Prahl faktisk lyfter på locket för?

Kontringar och fasta situationer.

– De har vissa spelare som inte jobbar medvetet fullt ut hemåt. Då blir det öppningar att kontra mot dem.

– De är väldigt markeringsinriktade på sina fasta defensiva situationer. Kan man löpa bort folk så finns det något att göra mot dem i de lägena, säger Tom Prahl.

Se Sveriges matcher på Kanal 5 – och hela VM-kvalet på Eurosport Player

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.