”Undrar vem det är som tvättar hans hjärna”

AFC till motattack mot Buya Turay – stämmer klubben

Av: Pelle Strandman

Publicerad:
1 av 2 | Foto: PONTUS ORRE
Buya Turay.

Pengabråket mellan Buya Turay och AFC Eskilstuna blir allt mer infekterat.

Nu har Alex Ryssholm tröttnat på Djurgårdsspelarens anklagelser.

– Jag förstår inte vem det är som tvättar hans hjärna, säger AFC:s ordförande till Sportbladet.

Det var under försäsongslägret i Maspalomas på Kanarieöarna som Djurgårdens nyförvärv Buya Turay riktade skarpa anklagelser mot sin tidigare klubb AFC Eskilstuna.

I en intervju med FotbollDirekt hävdade anfallaren att AFC har en skuld att betala till hans moderklubb i Sierra Leone, FC Mattia – och att han planerar att stämma den allsvenska nykomlingen.

Fotbollssajten skriver att Eskilstunaklubben är skyldig hans ungdomsförening 200 000 euro, motsvarande drygt två miljoner kronor, efter att Turay förra sommaren såldes från Dalkurd till belgiska St Truiden för 20 miljoner – en affär som gjorde att AFC Eskilstuna fick en del av summan tack vare en vidareförsäljningsklausul.

Turay i AFC Eskilstuna.
Foto: BILDBYRÅN
Turay i AFC Eskilstuna.

”Hoppas han blir vuxen någon gång”

Att AFC skulle vara skyldig någon några pengar förnekas bestämt av Alex Ryssholm.

– Det stämmer absolut inte, säger AFC:s ordförande som nu har börjat ledsna rejält på lagets tidigare skyttekung.

– Han var lite gnällig redan från början. Han började känna sig som en stjärna och sökte sig vidare. Vi sålde honom för ganska små pengar (till Dalkurd). Vi var överens med hans moderklubb och sa att vi skulle betala dem en ganska saftig procent. Vi gjorde det nästa dag efter att vi hade fått pengarna för honom från Dalkurd.

Ryssholm vidhåller att det finns registrerade banköverföringar som styrker hans påstående.

– Vi har bevis, vi har allt. Kvitto på att vi har betalat. Jag förstår inte vem det är som tvättar hans hjärna. Jag vet inte vem som står bakom det.

Han tillägger:

– Men det spelar ingen roll. Han var inte speciellt trevlig mot St Truiden, faktiskt. Det är något konstigt med den här killen. Jag hoppas att han kommer bli vuxen någon gång.

Foto: BILDBYRÅN
Turay gick till Dalkurd från AFC Eskilstuna.

Turay: ”Inte rättvist”

Du är inte orolig för att han kommer ta det här vidare?

– Nej, absolut inte. Absolut inte. Jag tror inte han förstår själv vilka konsekvenser det kan få för en spelare som smutskastar andra på det sättet.

– Jag är inte rädd för kritik. Det är helt normalt. Men när det inte stämmer så gör det ont. Vem som helst kan komma och säga att någon gör fel utan att ha minst lilla bevis. Folk kan smutskasta och sen blir det svårt för den andra att tvätta bort det. Jag tycker personligen att det är väldigt orättvist mot klubben att göra så här. Men sånt är livet. Vi är vana.

Två veckor har gått sedan Buya Turay uttalade sig i frågan och han är fortsatt inställd på att vidta rättsliga åtgärder.

– De (AFC Eskilstuna) skrev ett kontrakt med mitt akademilag. De ska ha sin procentandel. Vad är problemet? Det är inte rättvist, säger 24-åringen till Sportbladet.

Ryssholm säger att FC Mattia har fått sina pengar.

– Kom igen... FC Mattia är som en far till mig. Det är som att de adopterade mig som deras son. Vi går långt tillbaka och de har alltid funnits där för mig. De betalade min skola, köpte fotbollsskor till mig och gjorde allt för mig. Vi pratar varje dag. Så om de hade fått sina pengar hade jag vetat om det.

Foto: BILDBYRÅN
I vintars blev Turay klar för Djurgården.

Stämmer AFC innan månaden är slut

Turay tillägger irriterat:

– Det här gör mig så förbannad. Varför ljuger de?

Enligt Ryssholm finns det kvitton och bevis för att FC Mattia har fått sina pengar – men du tror inte på det?

Buya Turay skrattar högt och aningen uppgivet innan han svarar:

– Jag skulle kunna hämta min telefon och visa dig textmeddelanden från min pappa där det står att de inte har fått någonting. Det här är så galet att det är roligt.

Så du planerar fortfarande att stämma AFC Eskilstuna?

– Jag väntar bara. Vi ska ge dem den här månaden och har inte pengarna kommit innan dess så måste jag göra det.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.