Månsson: Pep kan vara årets värvning

Av: Oskar Månsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Jamen, se på fan!

Just som jag trodde att Halmstad var ute drog de sig tillbaka igen.

Josep Clotet Ruiz kan vara årets värvning i svensk fotboll.

För 36 år sedan landade en pälsklädd engelsman vid namn Bob Houghton i Malmö för att I) vinna en massa titlar och II) förändra svensk fotboll i grunden och III) bli en slags taktikens gudfader. Ett par år senare fortsatte lärjungen Roy Hodgson att sprida evangeliet om press, understöd och rak fyrbacklinje i Halmstad och sedan dess... ja, sedan dess har det inte hänt mycket.

De unga britternas fotbollssyn tog över och närapå alla svenska lag som har lyckats internationellt har spelat med deras taktik i grunden: Malmö 1979, Göteborg 1982, 87 och 94, landslaget 1994 och 2004...

Pep har stor del i guldet

...men nu verkar det hända saker i Malmö och Halmstad igen. När Josep Clotet Ruiz kom till Sverige hade MFF lotsats fram till två bleka sjätteplatser av en nervös Roland Nilsson och en auktoritär polistyp vid namn Hans Gren.

Ett år senare är de himmelsblå svenska mästare och det beror inte så lite på Pep. Redan från första stund ville han påverka. Med passningsövningar som spelarna till en början bara skakade på huvudet åt och ett envist predikande av katalanskt tiki-tika-trillande satte han standarden från första stund. Dessutom filade han lite på de fasta situationerna - och vips var MFF bland de bästa även där.

Rolle? Han lutade sig tillbaka, blev trygg, fin och metodisk.

Vinterns smartaste värvning

– Pep säger ”passa så här så kommer vi framåt”, ”löp så här så blir det målchanser” och ”gör så här så blir det mål”. Han pratar med sådan övertygelse att man måste tro på honom, sa tredjemålvakten Dejan Garaca till mig häromdan med en sådan övertygelse att jag var tvungen att tro honom.

Ja, ni hör: tredjemålvakten talar sig lyrisk om spelet.

Om Clotet Ruiz vinner det nya systemkriget och blir Gudfadern II är för tidigt att säga men jag är sugen på att redan nu utnämna Halmstads värvning som vinterns smartaste. I tider av spelar- och ledarflykt och ekonomiska bekymmer snor man åt sig landets mest spännande tränare, en visionär som kommer att locka till sig talanger från samarbetsklubben Espanyol.

Ja, just som jag trodde att Halmstad var ute drog de sig tillbaka igen. Däremot tror jag att Malmös nye sportchef vaknade upp med ett hästhuvud i sängen i morse. Eller åtminstone med lite Ågren.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.