Visselblåsarens advokat: Tystnad från Fifa

Av: TT

Publicerad:

Livstidsavstängningar av ryska vinterolympier hade inte varit möjlig utan Grigorij Rodtjenkovs vittnesmål.
Men när det gäller dopningsmisstänkta ryska fotbollsspelare har Fifa ännu inte kontaktat visselblåsaren.
– Fifa har begravt huvudet i sanden, säger Rodtjenkovs advokat till nyhetsbyrån AP.

Internationella olympiska kommittén tillsatte oberoende utredningar efter den så kallade McLaren-rapporten, där före detta labbchefen för Moskvas antidopningslaboratorium, Grigorij Rodtjenkov, vittnade om utbredd statsstödd dopning i Ryssland.
Sedan utredningarna slutfördes har flera ryska vinterolympier dömts till livstids OS-avstängning. Främsta skälet har varit manipulerade dopningsprov vilket upptäcktes i form av skrapmärken på flaskorna.

"Information om spelare"

En liknande utredning har ännu inte gjorts vad gäller de ryska fotbollsspelare som visselblåsaren Rodtjenkov misstänkliggjort. Nya tester av 154 gamla prov har samtliga haft negativa utfall, men inget av proven har utretts för manipulering.
– Rodtjenkov har information om ryska fotbollsspelare som skyddats av det statsstödda dopningsprogrammet, säger Rodtjenkovs advokat Jim Walden.
Fifa fick i november besked från internationella dopningsbyrån Wada om att Rodtjenkov finns tillgänglig för förhör men Internationella fotbollsförbundet har ännu inte kontaktat honom.

Ingen kontakt

– Inte ens ett telefonsamtal, säger advokaten Walden.
– De har inte varit i närheten av att göra det. Och min misstanke är att de inte kommer att göra det. De har känt till mig i månader. De har mina kontaktuppgifter. Men de väljer att inte använda dem.
Ryssland arrangerar VM nästa sommar. Nyligen avgick Vitalij Mutko från sin post som ordförande i ryska fotbollsförbundet efter påtryckningar. Mutko är avstängd på livstid från OS och var, enligt Rodtjenkov, en av hjärnorna bakom dopningsprogrammet i Ryssland.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.