”Går inte att beskriva hur fina folk är här”

Av: Fredrik Jönsson, Malin Wahlberg, Per Bohman, Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

Kristoffer Petersons debut i fotbollslandslaget blev tung.

Han tappade boll direkt och Slovakien kvitterade till 1–1.

– Jag hade hundra procent accepterat om folk var sura efter ett sådant slarvigt misstag, vi är tävlingsmänniskor. Men det går inte att beskriva hur fina människor är här, säger Peterson.

Kristoffer Peterson har gjort succé i det holländska ligan den här hösten. Han blev uttagen i landslaget till den här samlingen och fick debutera i den 81:a minuten i träningsmatchen mot Slovakien.

”Det straffade oss väldigt hårt”

– Till en början var det roligt, sen så ändrade det sig ganska snabbt efter mitt misstag. Det straffade oss väldigt hårt. Det här är liksom en dröm som man alltid hade haft, men den blev inte riktigt som man hade hoppats på. Det är sånt som händer, man får försöka blicka framåt och komma igen, säger Peterson och fortsätter:

– Det var min första bollkontakt när jag kom in. Jag är en yttermittfältare så jag vill helst ha mina första bolltoucher längre ut på planen, det är så jag brukar komma in i matcherna. Men det är absolut ingen ursäkt, jag ska bara göra det bättre. Jag tappar lite fokus och försöker kolla upp, då tappar jag bollen. Det straffade sig hårt. Ibland tappar en spelare bollen men det blir inte mål. Nu fick han på en drömträff. Det kändes som att det var lite otur.

Men Kristoffer Peterson försökte att inte tänka på misstaget för mycket.

– Det gör bara saken värre. Det är en del av spelet, om jag inte klarar av att komma tillbaka efter ett misstag är det ingen idé jag håller på med det här.

”De såg att jag var besviken”

23-åringen berättar att han stöttades efteråt i omklädningsrummet. Han berömmer landslagskollegorna.

– Det går inte att beskriva. Det är så fina människor här. Jag hade hundra procent accepterat om folk var sura efter ett sådant slarvigt misstag, vi är tävlingsmänniskor. Men det går inte att beskriva hur fina människor är här. De såg att jag var besviken och var så fina, säger Peterson.

Kunde backarna ha agerat annorlunda?

– Nej, är det någon man ska peka finger på är det mig. Men allt har gått så bra det kanske var dags att få en motgång och få ner fötterna på jorden igen.

Fick en kram av Janne

Du fick ett kort inhopp. Fanns det ambition att göra så mycket som möjligt under den tiden och att det låg till grund för misstaget?

– Kanske det, kanske. Alla mina kompisar var verkligen på mig att jag skulle försöka komma in och visa det jag har gjort på träningar och det jag har gjort i Holland. Men det är inte rätt läge att visa vem man är i det läget. Det finns inga ursäkter. Jag får bara lära mig ifrån det.

Även Janne Andersson tog sig tid för att stötta debutanten.

– Jag hanterade det genom att krama om honom ute på planen. Det är sånt som händer i fotboll, det är tråkigt och olyckligt att det händer. Han får på en kanonträff, vi kommer att fortsätta klappa om och stötta Kristoffer ikväll. Det är inget konstigt med det, säger förbundskaptenen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.