Svaret på Sveriges mest ställda fråga

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Chatten, intervjun och matchen som ristade in maträtten i fotbollshistorien

Anders Svensson och hans favoritkäk.
Foto: BILDBYRÅN, SCANPIX
Anders Svensson och hans favoritkäk.

Det är frågan flest svenskar ställde 2013.

Vi bestämde oss för att en gång för alla ta reda på svaret.

Varför kallas Anders Svensson för Taco?

När Google i dagarna presenterade statistiken för söksajten 2013 framkom bland annat vilken fråga flest svenskar sökt svar på under året. I topp: Varför taco Anders?

– Jag har egentligen heller ingen kommentar kring varför så många sökt på det. Jag har ingen aning om varför det skulle vara intressant över huvud taget, säger Svensson till Borås Tidning om resultatet.

Första spåret: En chatt

Men uppenbarligen så tycker svenska folket att det är intressant. Sportbladet tog därför tag i de ledtrådar vi har och gav oss ner i arkivet för att få svar på frågan.

Anders Svensson har tidigare sagt att Djurgårdens fans i samband med en allsvensk match började sjunga sången. Detta efter att mittfältaren avslöjat i en intervju att hans favoriträtt är tacos.

Sportbladets fotbollsreporter Robert Laul minns hur Svensson lagade tacos i ett inslag från Southampton i Kanal 5, omkring 2001, och en sökning i Sportbladets eget arkiv visar att i dag 37-årige Svensson redan den 14 juni 2001 avslöjade sin böjelse i en chatt med Aftonbladets läsare.

”Rolf Eglund säger: Din favorit mat?

Anders Svensson säger: Tacos”

Den 15 augusti 2001 kommer maträtten på tal igen. Då följde Sportbladets Stefan Holm med det svenska landslaget under en hel dag i Stockholm. Utlandsproffsen Fredrik Ljungberg, Marcus Allbäck och Anders Svensson fick då frågan vad som är det första de gör när de kommer hem till Sverige.

– Jag dricker mjölk. Det är gott, men inte i England, sa Ljungberg.

– Jag äter grillchips, sa Allbäck.

– Jag hann äta tacos när jag var hemma i Borås i torsdags. Det var viktigt, sa Svensson.

Sången som startade allt

Men det dröjde ända till 2006 innan Djurgårdens fans för evigt skulle rista in den populära maträtten i den svenska fotbollshistorien. När Elfsborg gästade Stockholms Stadion efter Sveriges VM-uttåg häcklades Anders Svensson med två sånger.

"Petad av Källström, petad av Källström" och "Anders äter tacos i Borås" varvades med burop så fort Svensson rörde bollen.

Efter matchen frågade Sportbladet vilken av sångerna som var Anders favorit, en intervju publicerad den 17 juli 2006.

– Den om tacos. Då blev jag lite sugen och ville kvittera så vi kunde åka hem och äta. Jag hinner väl inte ikväll, men vi får ta det i veckan, sa Svensson.

Resten är som man brukar säga historia.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN