Rysslands svar på dopningsanklagelserna

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Rysslands landslag under VM 2014 anklagas för att ha dopat sig.
Foto: Pavel Golovkin / TT / NTB Scanpix
Rysslands landslag under VM 2014 anklagas för att ha dopat sig.

Rysslands biträdande premiärminister Vitalij Mutko dementerar Mail on Sundays uppgifter om att nationens VM-lag 2014 använde sig av förbjudna preparat.

– Det som skrivs är nonsens, säger Mutko.

Hela det ryska laget från fotbolls-VM 2014 utreds för dopning av internationella fotbollsförbundet Fifa, enligt uppgift till brittiska Mail on Sunday.

– Det har aldrig varit, och kommer aldrig vara, några dopningsproblem inom vår fotboll, säger Rysslands biträdande premiärminister, och ordförande för ryska fotbollsförbundet, Vitalij Mutko enligt nyhetsbyrån Tass.

Tidningen skriver att de 23 spelarna finns med på en lista med över 1 000 idrottare som dopningsutredare tittar närmare på kopplat till senare års ryska dopningsskandal. Spelarna ska ingå på grund av oklarheter kring urintest. Fifa har inte kommenterat uppgifterna till tidningen.

– Vårt lag testas hela tiden, det är dopningstester efter varje match, säger Mutko.

”Oannonserade tester negativa”

Mutko var tidigare idrottsminister i Ryssland och har anklagats för att vara inblandad i den omfattande dopningen som tidigare bevisats.

Men nu uppger Fifa till den ryska nyhetsbyrån Tass att de ryska spelarna inte var dopade.

– Både oannonserade tester och de som gjordes efter match har varit negativa så här långt, säger Fifas pressavdelning till nyhetsbyrån.

Foto: Janerik Henriksson/TT NYHETSBYRÅN
Vitalij Mutko

Ryssland tog sig inte vidare från gruppspelet i VM 2014, som spelades i Rio de Janeiro i Brasilien. Flera av spelarna från VM i Rio är med i årets Confederations Cup, även kallat för-VM.

Vid OS i Rio de Janeiro i fjol stoppades över 100 ryska idrottare från att tävla, inklusive hela friidrottstruppen. Det skedde sedan den Internationella antidopningsbyrån Wadas utredare rapporterat hur statligt sanktionerad dopning förekommit inför flera mästerskap.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.