Islands sjuka skräll – slog ut England

Uppdaterad 2016-06-30 | Publicerad 2016-06-27

Historisk vändning av Lagerbäcks Island

Island fick en mardrömsstart i åttondelsfinalen – men sagan vill aldrig ta slut.

Lars Lagerbäcks mannar stod för en av EM-historiens största skrällar och slog ut England ur mästerskapet efter en bragdvändning.

– Det känns fantastiskt att vi kommer hit som en underdog och kan prestera så här, säger Lars Lagerbäck.

Island gjorde 2-1 i 18:e minuten.

Åttondelsfinalen mellan England och Island fick en galen start. Lars Lagerbäcks lag har överraskat alla genom att ta sig vidare från gruppspelet i EM.

Men mot England fick Island värsta tänkbara inledning. Redan efter tre minuter fick laget straff emot sig efter att målvakten Hannes Halldórsson dragit ner Raheem Sterling i straffområdet.

Wayne Rooney satte straffen säkert till 1-0 och uppförsbacken var brant för Island.

Men laget lät sig inte påverkas. Det hade bara gått en dryg minut efter målet när Island fick inkast på Englands planhalva. Det långa inkastet från Aron Gunnarsson skarvades vidare till Ragnar Sigurdsson som satte kvitteringen i den sjätte minuten.

Tog ledningen

Det var dock inte slut där. I den 18:e minuten gav Kolbeinn Sigthorsson Island ledningen efter att Joe Hart inte lyckats stoppa avslutet och den sensationella vändningen var ett faktum.

Den stora frågan var om Island skulle orka behålla ledningen. England tryckte på i den andra halvleken, men några riktigt farliga chanser lyckades engelsmännen aldrig skapa.

I stället stack Island upp med några farliga kontringar. Den bästa kom i den 83:e minuten när Gunnarsson fick ett läge, men Hart räddade.

England fick ett jätteläge i den sista stopptidsminuten, men Island lyckades hålla tätt och stod för en av de största skrällarna i EM-historien.

– Det känns fantastiskt att vi kommer hit som en underdog och kan prestera så här, säger Lars Lagerbäck till SVT.

”Flippade fullständigt”

Glädjen visste inga gränser efter slutsignalen och nu väntar Frankrike i kvartsfinal för det isländska undret.

Lagerbäck var dock samlad efter segern.

– Det blev en lite oväntat hastig utveckling med två snabba mål. Tyvärr blir vi lite passiva när vi börjar försvara en ledning, men ser du matchen som helhet är det ett näst intill perfekt försvarsspel, säger han och fortsätter:

– Fotbollsmässigt är det vad vi gjorde som bäst med svenska landslaget, men med de här killarna och det här landet är det ännu mer speciellt. Det känns mer för att vi är en underdog, men också för vad det betyder för hela landet.