Eksjö som bas – Piteå kan spara sexsiffrigt belopp

Kan bo 120 mil söderut i en hel vecka

Av: Anton Johansson

Publicerad:
Uppdaterad:

Piteå ser ut att tacka ja till erbjudandet om gratis hotellnätter i Eksjö.

Laget kommer därmed att tillbringa många nätter i Småland samtidigt som man sparar in hel del pengar.

– Vi kommer nog att spara 150 000 kronor på det här, säger Piteås ordförande Rikard Fahlman.

Det vankas en sommar i Småland för Piteå IF. Eller ja, åtminstone en del av den.

Rikard Fahlman berättade för TT i veckan att klubben fått ett erbjudande om gratis hotellnätter i Eksjö. I dagsläget är inget beslut taget men det mesta pekar på att man kommer att tacka ja.

Därmed är det en hel del hotellnätter i Småland som väntar. Elva damallsvenska bortamatcher ska spelas med många av dem i södra Sverige.

Hel vecka i Småland

Det ser också ut som att Piteå kommer att tillbringa drygt sju dagar i rad i Eksjö. Laget spelar borta mot Kristianstad den 29 juli och fyra dagar senare möter man Rosengård i Malmö.

– Ja, det kan bli så. Nu tror jag att matchen mot Rosengård är lagd tidigt på dagen (14.00), men jag vet inte om vi hinner hem på kvällen, säger Fahlman.

– Det är ett fantastiskt erbjudande med boendet. Samtidigt vill spelarna hem, men mellan de här matcherna är planen att vi ska bo där.

Vill ge tillbaka

Om ett fotbollslag ska tillbringa en hel vecka på annan ort så behövs det någonstans att träna. På den fronten verkar det dock inte gå någon nöd på Piteå.

– Det ringer föreningar och vill att vi ska lägga våra träningar på deras anläggningar så kan deras flicklag komma och kolla, säger Fahlman som är tacksam till de olika erbjudandena.

– Det är en solskenshistoria det här och vi hoppas att vi ska kunna ge tillbaka till Eksjö med omnejd genom att göra något bra när vi är där.

Sparar sexsiffrigt belopp

Växjö, Vittsjö, Göteborg, Linköping, Kristianstad och Rosengård är motstånd som gör att Eksjö passar som bas. Eftersom laget alltid reser dagen före en lång bortamatch och sällan tar sig hem samma dag så blir det en hel del hotellnätter – och sparade pengar.

I en intervju med P4 Norrbotten sa Fahlman att klubben kan spara upp mot 150 000 kronor. En summa han står fast vid efter lite snabb överslagsräkning.

– Den frågan ställde mig och jag hade inte riktigt räknat på det ordentligt. Du säger att det kanske blir runt 14 nätter... vad har vi då? Vad kostar ett dubbelrum? Kring tusenlappen kanske. Ja, då kanske jag inte var så tokig i min gissning. Vi kommer nog att spara 150 000 på det, säger Fahlman.

”Enklare att genomföra”

Vad kan ni lägga de pengarna på i stället?

– Vi kan täppa igen något hål. Det är inte så att vi svämmar över av pengar efter det här men säsongen blir betydligt enklare att genomföra. Vi ligger på hisnande mycket pengar i resekostnader ändå. Det är bara att konstatera.

Ja, det blir väl så när motståndarna är så långt bort.

– Jag brukar säga att det är synd att befolkningen är bosatt på fel ställen, haha. De här tjejerna som spelar med oss är medvetna om hur det är och de är fantastiskt anpassningsbara. Utöver att de är galet duktiga fotbollsspelare så fixar de det här också och det är inget knot och gnäll. Nu är det så här och då kör vi. Det är beundransvärt, det är det. Jag tror inte många lag skulle palla med den belastningen, säger Fahlman.

Nina Jakobsson och hennes lagkamrater i Piteå får hjälp från oväntat håll. Klubben har blivit erbjuden gratis övernattning hela säsongen.
Foto: Pär Bäckström/TT
Nina Jakobsson och hennes lagkamrater i Piteå får hjälp från oväntat håll. Klubben har blivit erbjuden gratis övernattning hela säsongen.
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.