Kindberg: Fruktansvärt för mina anhöriga

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Daniel Kindberg tycker det är ”fruktansvärt” att hans anhöriga tvingas genomlida den pågående rättprocessen.

Han valde själv att ta upp sin 16-åriga son under dagens presskonferens.

– Det är ett sätt att exemplifiera det orimliga och oproportionerliga i vad en sådan här process gör, säger Kindberg.

Ångermanlands tingsrätt dömer den före detta ordföranden för Östersunds FK, Daniel Kindberg, till tre års fängelse för grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott.

Några timmar efter att domen fallit meddelade Kindberg och hans advokat Olle Kullinger att de kommer överklaga den till hovrätten.

På en välbesökt presskonferens på ett hotell i centrala Stockholm berättade Daniel Kindberg också hur hans anhöriga påverkats.

– Det är jävligt svårt att sätta ord på det. Men när man har en 16-årig kille hemma som är en supertalang i fotboll, som lever varje minut i dygnet i fotboll och naturligtvis beundrar sin far och hans arbete, och han ska plockas av uppvärmningen och får veta det här och ska må jättedåligt. Jag får naturligtvis stora skuldkänslor för hur det drabbar mina nära och kära, sa Kindberg.

Efter presskonferensen gjorde Sportbladet en kortare intervju med Daniel Kindberg hur han ser på det treåriga fängelsestraffet:

– Det är en dom som aldrig kommer vinna laga kraft. Därför bortser jag helt från den, säger Daniel Kindberg.

”Allt kommer att överklagas”

Vilken del är det framför allt du tänker överklaga?

– Jag har inte gjort någon djupare analys, jag vet inte exakt hur man gör. Det kommer att bli alla delar. Jag är friad i tre eller fyra av åtalspunkterna, men jag ska inte fällas på någon punkt. Allt kommer att överklagas.

Tingsrätten går på åklagarens linje att detta är en brottsplan som ni har ägnat er åt – har ni gjort det?

– Nej, det har vi inte. Och tingsrätten går varken på vår linje eller åklagarens linje, utan de har hittat på en egen linje som är helt utanför all logik och allt vad vi arbetat med i rättssalen.

Du beskrev under presskonferensen att dina nära och kära har tagit illa vid sig under rättsprocessen?

– Så är det naturligtvis. Det är väldigt jobbigt att den blir så lång och utdragen. Naturligtvis tar de illa vid sig när det skrivs och sägs saker de inte känner igen om sin pappa eller bror eller den de tycker mycket om. Det är naturligtvis jättejobbigt för dem.

Du använder ju själv dina anhöriga under presskonferensen vilket sätter ännu mer fokus på dem, hur ser du på det?

– Det är ett sätt att exemplifiera det orimliga och oproportionerliga i vad en sådan här process gör. Det är fruktansvärt. Därför måste vi hitta en annan modell för hur vi hanterar det här. Det ska inte behöva gå flera år eftersom det straffar inte bara mig. Det är någonting som inte stämmer i systemet.

”Känner en stor skuld”

Känner du någon skuld hur det slår mot Östersunds FK? Med tanke på att de här händelserna har inträffat under tiden du var ordförande för ÖFK?

– Ja, jag känner stor skuld att klubben drabbas, klubbmärket, spelarna och ledarna. Jag skulle inte befinna mig i den här situationen, men nu gör jag det och där har jag stor skuld i att de mår dådligt och får känna olust.

Men när du säger så, vad består då din del i?

– Att jag befinner mig i den här situationen. Om det hade gått att undvika på något sätt borde det ha undvikits. Jag vet idag inte hur, men det är klart att jag måste ta ansvar för att vi befinner oss i en situation och att jag är där.

– Det innebär inte att jag tycker att jag är skyldig till något brottsligt, det är jag inte. Men att situationen har uppstått och uppkommit – där måste jag titta mig i spegeln och rannsaka mig själv.

Vad kunde du gjort annorlunda?

– Jag vet faktiskt inte. Inget jag kan komma på. Det kanske processen ger, men inget jag själv ser att jag kunde gjort annorlunda, men det kan det säkert finnas, säger Daniel Kindberg.

1 av 5 | Foto: Pontus Orre
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.