Mejla

Simon Bank

Bank: Det Zlatan sysslar med nu är att förminska sig själv

Publicerad:
Uppdaterad:

GELENDZJIK. Vad säger ni om Zlatan Ibrahimovics senaste utspel om landslaget? Vad tycker ni om det han sa i går?

Spelare ler lite snett, ledare skrattar lite besvärat, landslaget vet väl inte riktigt vad de ska säga om allt.

Så vad sägs om det här:

– Nog. Det räcker nu, Zlatan.

Vi borde ha kommit förbi det här nu.

Sveriges störste fotbollsspelare genom tiderna har slutat i landslaget, han har rundat av sin karriär i de stora ligorna, flyttat till Los Angeles och delar sin tid mellan att göra mål i MLS, prata om lejon och göra reklam för allt i allmänhet och sig själv i synnerhet.

Zlatan Ibrahimovic gick åt sitt håll, landslaget åt sitt. Nu är de i VM och förbereder sig för en blytung öppningsmatch mot Sydkorea. 

Vi borde alltså verkligen ha kommit förbi det här nu.

Men Zlatan Ibrahimovics dramaturgi är sitt eget universum, tyngdlagen har sedan länge upphört att gälla där. Det räcker med en liten gest från hans sida, ett litet uttalande liksom i förbigående, för att ringarna ska sprida sig ut över den världen.

Alla vet det.

Zlatan Ibrahimovic vet det så klart mest av alla.

Vet att de får hundratusen frågor

Han vet att förbundskaptenen kommer att få en miljard frågor och påtryckningar om det är så att han gläntar på dörren till en comeback i landslaget. Han vet att ett Zweden-inlägg på instagram stjäl lite fokus från en kvalbragd på San Siro. Han vet att hans gamla lagkamrater kommer att få hundratusen frågor om det är så att han ironiserar om att landslaget minsann är bättre utan honom. 

Foto: REUTERS X00944

Och ändå fortsätter charaden.

Fredagen var ledig dag för spelarna här i Gelendzjik. Ett par ledare ställde upp på intervjuer, och de fick prata om sig själva och om Zlatan. Lasse Richt suckade och pratade om energiläckage. Det ska man ta med en nypa salt. I en liten del av landslagets värld är allt energiläckage. Kvinnliga landslagsspelare som pratar om rättvis ersättning är energiläckage. Rubriker stjäl energi. Uppmärksamhet i största allmänhet är jobbigt. Senast i torsdags höll en leende landslagschef en kafkalik semantisk utläggning där han försökte definiera skillnaden mellan att ”bevaka” (vilket Sveriges scouter gör) och att ”spionera” (vilket alla motståndarlagens scouter gör). Det gjorde hela min dag.

Men Zlatan är unik. Hans makt är exceptionell.

Han är på riktigt, han är en människa

När han sitter i en tv-dokumentär och pratar med det där vuxna, ärliga ansiktet kan jag bara älska honom. Där var han ju! Den Zlatan som inte spekulerar, som inte skådespelar, som tar ansvar för vad han säger. Det spelar ingen roll om man håller med honom där eller inte. Han är på riktigt, han är en människa.

Jag har inga problem med de här låtsaskrigen han eldar på mot halmgubbe-media, den där suddiga enheten som ska ha påstått att Sverige är bättre utan honom, som inte vill se honom mer. Jag vill se Zlatan spela, jag vill se hans totala talang så länge det bara går, men det var ju inte den verklighet någon hade att förhålla sig till.

Han slutade, landslaget byggde nytt, de har slitit som djur för att ta sig ur hans skugga, och de har tagit sig ända hit.

De förtjänar bättre.

Zlatan Ibrahimovic själv förtjänar också bättre.

Vad vill han?

Om han inte förstod vad han gjorde när han sa att ”vill jag spela VM så spelar jag VM” eller när han ställer sig på en scen i Moskva och piskar ut ett ”det är jag som har kontrollen och bestämmer vem som ska träna landslaget” vore det en sak. Men det gör han ju. Han är en av de gatusmartaste idrottare vi någonsin haft i det här landet. Han vet exakt vad följderna blir för det där laget han var kapten för alldeles nyss.

I min värld kan inget någonsin förminska Zlatan Ibrahimovics arv eller betydelse i svensk fotboll, svensk idrott eller i Sverige över huvud taget. Men det han sysslar med nu är att förminska sig själv, här och nu. 

Sverige spelar sitt första VM på tolv år, de gör det med ett kollektiv spelare som individuellt inte ens når upp till Zlatans benskydd, men de är här, de är faktiskt här. Om Zlatan tycker att alla hans kritiker är idioter så får han väl både tycka och säga det. Ofta har han ju rätt.

Men den här viljan att konstant försöka kasta sin skugga över ett landslag han valt att lämna – vad vill han vinna med den?

LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller

Av: Simon Bank

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.