Mejla

Kalle Karlsson

Karlsson: Nykomlingarna har spänt bågen – spenderat 2,2 miljarder

Publicerad:
Uppdaterad:

Nykomlingarna brukar ha som målsättning att inte hamna under strecket.

Inte nu.

Wolverhampton och Fulham är de häftigaste uppstickarna som Premier League upplevt på många år.

Vill man ha siffror på hur Premier League skiljer sig mot övriga toppligor i Europa kan man studera transferbudgeten hos lagen som blivit uppflyttade.

I Bundesliga har nykomlingarna spenderat cirka 65 miljoner kronor på spelarköp. I La Liga cirka 110 miljoner kronor. I Serie A är summan runt 280 miljoner kronor.

I Premier League?

Wolverhampton, Fulham och Cardiff har investerat hisnande 2,2 miljarder kronor.

2,2 miljarder kronor utspritt på tre klubbar och då har Cardiff hållit i plånboken och mest värvat doldisar från Championship.

Tack vare det lukrativa tv-avtalet har Premier League-kontraktet blivit så värdefullt att klubbarna har råd och motiv att spänna bågen rejält. Det är ekonomiskt försvarbart att satsa för att stanna i ligan och få fortsätta ta del av pengaregnet. Fallskärmspengarna för lagen som åker ur är en tacksam landningskudde om fiaskot är ett faktum.

I år har vi nygamla bekantskaper som känns hetare än nykomlingar gjort på länge. Kanske får vi gå tillbaka så långt som till säsongen 1993/94 när Kevin Keegans Newcastle kom upp i Premier League för att hitta ett uppflyttat lag med samma hausse som Wolves och Fulham?

Fulham har spänt bågen

Wolverhampton har senaste två åren sjösatt en jättesatsning där superagenten Jorge Mendes varit nyckelfigur. Klubben ägs sedan två år av kinesiska Fosun International vars värde är cirka 700 miljarder kronor. Att klubben kunde värva Ruben Neves till Championship säger en hel del. Nu siktar de högt och har säkrat bland andra João Moutinho och Rui Patricio. På deadline day anslöt talangen Leander Dendoncker. 

Det här är ett ambitiöst projekt som vissa tror ska sluta på övre halvan. Laget har en kompetent tränare i portugisen Nuno (tidigare i Valencia). Nu när andra Birminghamlag krigar i Championship har Wolves ett gyllene tillfälle att etablera sin ställning som flaggskepp i regionen.

Fulham har spänt bågen minst lika mycket. De har ingen Jorge Mendes men väl en rik ägare i form av affärsmannen Shahid Khan.

Sätter garanterat färg på Premier League

Under sommaren har klubben värvat eftertraktade mittfältaren Jean-Michäel Seri, André Schürrle, Aleksandar Mitriovic och Alfie Mawson. Om det var statements så var det bara början för på deadline day anslöt – och håll i er nu: Calum Chambers, Sergio Rico, Luciano Vietto och Timothy Fosu-Mensah. Dessa var visserligen på lån, men vid sidan av denna kvartett köpte klubben André Zambo Anguissa från Marseille. Prislappen: cirka 330 miljoner kronor.

Jag är inte säker på vare sig Schürrles eller Seris förträfflighet, men jag tror kombinationen av säker målvakt i Sergio Rico och nyttig mittfältare i Anguissa kan vara pjäserna som garanterar att Fulham inte kommer att hålla till i bottenregionen.

Dessa två nykomlingar sätter garanterat färg på Premier League-säsongen. Förra årets upplaga blev rätt blek och odramatisk.

Manchester City sprang ifrån med titeln i tidigt skede, slaget om fjärdeplatsen var aldrig hett under våren och i botten var det inte heller den sortens nerv som vi vill ha.

Kan vi få ett race i toppen med Manchester City och hetaste utmanaren Liverpool, vilket jag tror, och spännande nykomlingar som charmar den breda publiken är det en bra grund för en kittlande säsong.

Gör inte misstaget att rikta all fokus mot tabelltoppen. I år finns två vassa nykomlingar som är värda att följa extra noga. 

Av: Kalle Karlsson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.