Danska förbundet säger nej till spelarna

Av: Simon Sjöstrand, TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Det danska fotbollsförbundet DBU säger nej till landslagsspelarnas bud.

Nu hotar kaos inför nästa veckas landskamper då förbundet ska försöka hitta andra spelare.

– Jag är chockad, säger Dortmund-spelaren Thomas Delaney enligt danska medier.

I lördags meddelade DBU att förhandlingarna med Spelarföreningen om ett nytt landslagsavtal för herrarna hade strandat.

I stället erbjöd förbundet ett tillfälligt avtal till veckans två landskamper, träningsmatchen borta mot Slovakien på onsdag och hemmamatchen mot Wales i Nations League fyra dagar senare.

På söndagen sa spelarna att de ställer upp under det gamla avtalet.

”Ett ickebud”

– Vi vill göra allt för att kunna spela, sa William Kvist som sitter med i Spelarföreningens förhandlingsteam.

Något som DBU överraskande förkastar.

– Jag betraktar det som ett ickebud. Det som Spelarföreningen erbjuder är att gå tillbaka till ett avtal som gått ut och som vi från DBU:s sida har sagt att vi inte vill förlänga, säger förbundets kommunikationschef Jakob Høyer till Ritzau.

Dortmund-spelaren Thomas Delaney reagerar starkt på den uppkomna situationen.

– Jag är förvånad. Jag är chockad. Vi är nära en krissituation. Jag såg vårt erbjudande som en tillfällig lösning, en utsträckt hand. Vi skulle gärna vilja förhandla, vi ville förlänga och vi ville spela, säger Delaney enligt danska medier.

”Obehagligt att lyssna på”

Även Christian Eriksen, mittfältare i Tottenham och en av landslagets största stjärnor, uttalar sig:

– DBU vill få det att se ut som att det är vi spelare som inte vill spela, men det är ju DBU som inte vill förhandla färdigt och få till en överenskommelse som vi kan spela med, säger han till Ekstrabladet enligt TT, och fortsätter:

– DBU går gärna ut i medierna och säger att nu ska vi också tänka på sammanhållning, samarbete och solidaritet – som om vi inte brydde oss om det. Är det inte det vi alltid gör, när vi alltid med gott humör ställer upp när DBU arrangerar saker för barn till exempel. Som när jag är hemma i min barndomsklubb och spelar fotboll med barnen. Det är varken rimligt eller rättvist att beskylla oss för att inte tänka på andra än oss själva. Det är verkligen obehagligt att lyssna på.

Nu kommer förbundet i stället att försöka hitta andra spelare till landslagstruppen som ska samlas under måndagen.

Samtidigt meddelar förbundet att förbundskapten Åge Hareide inte kommer att leda laget under de kommande matcherna, då han är hemma i Norge och ”jobbar därifrån”.

Det är andra gången på ett år som det danska förbundet och Spelarföreningen hamnar i avtalsbråk. I fjol handlade det om damlandslaget som gick ut i strejk och Danmark tvingades lämna walkover till VM-kvalmatchen mot Sverige.

Skulle landskamperna mot Slovakien och Wales ställas in befarar det danska förbundet hårda sanktioner från Uefa, det europeiska fotbollsförbundet.

Samtidigt går Bröndbys tyske tränare Alexander Zorniger till motattack mot spelarna och deras krav.

– Det kan omöjligt handla om pengarna, att de danska spelarna inte ställer upp. Spelarna vältrar sig i pengar upp över öronen, säger Zorniger enligt Ekstra Bladet.

– Det är det värsta du kan göra att inte spela för ditt land. Det går verkligen åt det hållet, att spelare inte är villiga att ställa upp för sitt land.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN