Johan Dahlin

Pekas ut efter trendbrottet: ”Den stora björnen i målet”

Andra nollan i rad för Malmö FF

Av: 

Petra Thorén

FOTBOLL

MALMÖ. Johan Dahlin är tillbaka i Malmö FF efter långtidsskada.

Efter två segrar utan insläppta mål pekar lagkamraterna på målvaktens betydelse.

– Även om det är publik så hör man honom, den stora björnen i målet, säger Sören Rieks.

Johan Dahlin med en räddning i matchen mot Sirius.
Johan Dahlin med en räddning i matchen mot Sirius.

Trenden har varit tydlig, Malmö FF har under 2021 släppt in många mål.

Inför lördagens allsvenska match mot Sirius hade Skånelaget 16 mål insläppta mål på tio matcher – bara Varbergs Bois och Örebro SK var sämre, med 18 respektive 19 baklängesmål.

Men nu kan MFF tysta kritikerna en aning.

Mot Riga i Champions Leaguekvalet tidigare i veckan vann Malmö med 1–0 och mot Sirius i lördagens allsvenska möte blev det seger med 4–0.

Även om tränaren Jon Dahl Tomasson pekar på det kollektiva försvarsspelet är det enkelt att konstatera att Johan Dahlin är tillbaka i mål efter en långtidsskada som innefattat en axeloperation.

Han stod mot Norrköping också, 2–3, men har nu fått två raka matcher utan insläppta mål.

– Efter den starten jag hade i Norrköping är det klart det är skönt att få hålla två nollor, säger Johan Dahlin och påpekar:

– Framförallt tycker jag att vi är extremt bra med boll, då blir det enklare att spela. Jag tror inte att de har jättemycket energi när de väl har bollen – de får löpa mycket utan. Vi släpper till få chanser, de har väl en stor under hela matchen. Det kändes bra.

Skäller om det blir fel

Mittfältaren Sören Rieks pekar på Dahlins betydelse för lagets försvarsagerande.

– Även om det är publik så hör man honom, den stora björnen i målet. Jag tror att han betyder jättemycket i hans roll att kommunicera. Speciellt med försvararna så klart, men även med resten av lagen. Man hör honom och man vet att han är där. Han skäller om det inte är som det ska vara. Det är skönt att han är tillbaka, säger Rieks.

Johan Dahlin, som dock behövde göra få ingripanden under matchen mot Sirius bortsett från Laorent Shabanis chans i den 84:e minuten, gav efter segern och nollan sin syn på vikten av att vara pådrivande.

– Jag försöker vara aktiv och snacka mycket så att de inte slappnar av. Ser man räddningsmässigt så har jag inte gjort något speciellt - det är väl mer att försöka vara aktiv verbalt och inte få dem till att slappna av. Problemet har varit lite innan att vi har sackat av på farten lite, och trott att det varit klart när det egentligen inte är det. Det räcker med en chans för motståndaren, säger Johan Dahlin till Sportbladet.

Under skadeperioden har MFF-målet vaktats av Marko Johansson. Dahlin har tålmodigt siktat på att hitta formen igen efter den långa frånvaron som varit tung.

– Den har varit jättejobbig, Det har varit en lång tid, jag har ändå varit borta ett år. Det har varit frustrerande i perioder men jag har haft bra stöttning.

Efter lördagens seger laddar nu MFF om för returen i Champions League-kvalet på tisdag, en match som Sportbladet sänder.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Champions League i höst – skaffa ditt CMore-konto här

C More

Publisert:

LÄS VIDARE

Klart: Sportbladet sänder Malmös retur i Champions League

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Johan Dahlin

Marko Johansson

Malmö FF