Laul: Återstår bara att tacka för visat intresse i 20 år

Robert Lauls sista krönika för Sportbladet

Robert Laul tackar för sig efter 20 år på Sportbladet.

SÖLVESBORG. Det började med Djurgården, det slutade med Djurgården.

Från Stockholms Stadion till Strandvallen, däremellan 20 lärorika år.

Och kan ni tänka er – sista arbetsdagen som utsänd för Aftonbladet bjöds jag på allsvenskans godaste pressfika.

Slutet gott, allting gott.

Följ ämnen

I Pressrummet finns tillgång till trådlöst WiFi, frukt, kaffe och enklare förtäring. Och Sveriges godaste pressfika i halvtid”.

Så löd inbjudan till mötet Mjällby-Djurgården i den 15:e omgången. Den cirka 1023:e allsvenska matchen jag bevakade för Sportbladets räkning.

Min sista.

De senaste 15 åren – ända sedan Borås Arena invigdes och gav framgång åt Lennart Johanssons konstgräsrevolution (som Gif Sundsvall och Örebro SK varit först att haka på) – har Elfsborg haft det bästa pressfikat. Frasiga våfflor, knapriga pajer och nybryggt kaffe. Nu gör ”Lökens” Mjällby AIF och klassiska Strandvallen i Sölvesborg anspråk på titeln. Inspirerande!

Robert Laul intervjuar Henrik Larsson 2007.

Första året jag som vilsen göteborgare i huvudstaden bevakade allsvenskan för nystartade Sportbladet var 2001. En brytningstid. Den professionella allsvenskans födelse. Ett resultat av ett stigande supporterintresse och en växande medieexponering.

Då bestod serien av 14 klubbar. De största omsatte 40–60 miljoner/året. Allsvenskan totalt knappt 500 miljoner. Månadslönen bland spelarna låg i snitt på knappt 40 000 kronor. Idag är omsättningssiffrorna mer än tredubblade och snittlönen över 90 000 kronor.

(Malmö FF stack ut med överlägsen ekonomi både då och nu: 2001 genom Zlatantransfern, idag efter framgångarna i Europaspelet).

Torr mazarin eller micrad kanelbulle

På arenorna bjöds sällan mer än en snustorr mazarin eller micrad kanelbulle från Icas frysdisk. Alla lirade på gräs. Arenorna var gistna och slitna och hade sett likadana ut sedan kriget. I dag är alla ersatta med nytt eller är ombyggda till stor del. Strandvallen rustades upp till dagens utseende 2002 just då arenaboomen satte fart.

Hammarbys Lasse Eriksson blev första lagkapten att lyfta nyinstiftade Lennart Johanssons pokal tätt före Djurgården och AIK i tabellen. Det var början på Stockholmsfotbollens kollektiva uppvaknande. Djurgården är idag inte långt bakom Malmö FF i titelrejset under 2000-talet. Ja rentav pokalbäst om man räknar med svenska cupen (8–7). Och Bajen är på gång igen, se upp.

Idag består serien av 16 lag varav hälften spelar på konstgräs. Det har visat sig vara en återvändsgränd. Förbjud plasten och avsätt tv-pengar som ”gräsbidrag”. Det skulle gynna svensk fotboll i Europa, den just nu viktigaste framtidsfrågan i och med nya Europa Conference League, ECL. Om Sverige inte får med fler lag än Malmö i Europaspelet riskerar ligan att rasa ännu lägre på rankningen än dagens 23:e plats. Samt bli en enlagsliga i toppen på sikt.

Dammsugare eller chokladboll

Första matchen jag bevakade var Djurgården-IFK Göteborg på Stockholm Stadion 25 juni 2001. Dif vann med 3-1, Stefan Rehn gjorde ett mål och en assist. I pressrummet kunde vi välja mellan en dammsugare och en chokladboll i paus. Efteråt hyllades Rehn av båda klackarna.

Jag fick ihop tre artiklar till papperstidningen plus matchfakta. Inget till nätet, ingen webb-tv. Jag hade tre-fyra timmar på mig att hinna tillbaka till redaktionen för att lämna innan deadline. I dag skickas artiklarna ut i princip på slutsignal. Nestorn Lasse Sandlin skrev krönikan och Rehns Djurgården rosades för sin gladfotboll både på åsikts- och nyhetsplats:

– Djurgården måste spela rolig fotboll. Vi har inte material för annat, sa Rehn i det som kom att bli mitt första inhämtade citat från allsvenskan.

Bosse ”Super-Bosse” Andersson.

Bosse ”Super-Bosse” Andersson var klubbdirektör då, i dag är han hyllad sportchef. I samband med guldjagande Djurgårdens 1–0-seger mot Mjällby idag (som var varken rolig eller övertygande, Mjällby förtjänade minst en poäng…) passade jag på att tacka honom för en god yrkesrelation.

Samt fråga om han kom ihåg vilka Djurgården mötte 25 juni 2001? ”Super-Bosse” funderade i tre sekunder innan han svarade rätt:

– Kan det varit Göteborg?

Mellan de två citaten har mycket hänt.

Kastades i fängelse

Örebro SK kastades ur allsvenskan av sitt eget förbund. Blåvita klubbledare och agenter kastades i fängelse. Bönderna från Kalmar tog sitt första och hittills enda SM-guld. Supportrar och medlemmar organiserade sig och blev en maktfaktor som vann striden om 51-procentsregeln. Nationalarenan Råsunda revs, och Friends byggdes efter en muthärva. Östersunds uppgång och fall. ”Firmorna” trycktes slutligen tillbaka, längre bort från fotbollsfamiljen, inte minst genom nedsläckningen av Sverigescenen vilket jag bär som ett jack i min egen kolv. Sorgebarnet svenska cupen blev till slut en succé med nytt upplägg. Matchfixningens mörka intåg. 3–3-derbyt 2003. Den rena seriefinalen 2009. Den unika guldstriden 2019. Malmö FF:s stormaktstid som pågått sedan 2013 och startade med det första Champions League-avancemanget.

Just det CL-avancemanget påskyndade den mest genomgripande förändringen. 2010 slutade allsvenskan så här i toppen:

1. Malmö FF (154 miljoner i omsättning).
2. Helsingborgs IF (77 miljoner).
3. Örebro SK (53 miljoner).
4. IF Elfsborg (115 miljoner).
5. Trelleborgs FF (26 miljoner).
6. Mjällby AIF (34 miljoner).

Gamla allsvenskans död

En sådan tabell ser vi aldrig igen, det kan jag ta gift på.

Säsongen 2010 blev det sista symbolåret för den gamla allsvenskan. Den som inte enbart styrdes av ekonomin. 2010 omsatte endast tre klubbar över hundra miljoner (fyra om man räknar Häcken inklusive Gothia Cup). Det räckte att en kaosade (2010 var det AIK) så var det Europakvalplatser up for grabs för de mindre.

Idag domineras allsvenskan av big8, de åtta klubbar som omsätter över 100 miljoner/året. Utmanare kan sticka upp enskilda år för att nosa på en femteplats, men över tid är det Malmö, Djurgården, Hammarby, AIK, IFK Norrköping, IFK Göteborg, Elfsborg och Häcken som håller ställningarna (förutsatt att Gothia Cup kommer igång igen).

Intervju med Costa Ricas tränare Hernán Medford 2008.

De närmaste konkurrenterna i small8 är långt efter, minst 50 miljoner/året bakom. Och skillnaden till toppen lär öka. MFF omsätter sex gånger så mycket som Kalmar FF, Sirius och Örebro. Som i sin tur är dubbelt så starka ekonomiskt som övriga deltagare.

Helsingborg? Kanske. Men det är svårt att komma ikapp när man halkar för långt efter. Men HIF har publikunderlaget.

Mandeltosca från Ritz

2001 lirade Zlatan Ibrahimovic i Malmö FF, gjorde drömmål mot både AIK och Djurgården. I dag är han delägare i aktiebolaget Hammarby. Andra saker är sig mer lika, som att Pelle Olsson är ”analytiker” i Halmstads BK. Att allsvenskan under 20 års tid varit skådeplats för två så vitt skilda karaktärer som Malmö-Zlatan och Gefle-Pelle sammanfattar mitt engagemang för serien.

Tyvärr har kärleken rostat senaste åren då fotbollsrörelsens samhällsdialog blivit direkt rättshaveristisk med inslag av rent polishat. Det är med sorg jag noterar att förbund och klubbar inte bara låter det ske, de eldar på.

Nu har jag precis käkat mitt sista pressfika i den här rollen, en toscakaka med mandel från Ritz conditori och bageri i Sölvesborg.

God? Absolut. Båda två.

Allsvenskans bästa? Absolut inte. Kaffet var ljummet och mjölken nästan slut. Elfsborg kan andas ut igen.

Det är en perfekt tidpunkt för mig att lämna Sportbladet. 20 år är respekt, men 20 år är lång tid, nästan hela den vuxna delen av mitt 45-åriga liv. Därmed återstår bara att ödmjukast tacka er läsare för visat intresse för min journalistik. Närmast fortsätter jag att bevaka fotboll i allmänhet och svensk fotboll i synnerhet för Göteborgs-Posten.

Borta bra, men hemma bäst.

Robert Laul på läktaren under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Malmö FF och Djurgården den 25 augusti 2019 i Malmö.

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.