Den här matchen vinner MFF med 11–3

Uppdaterad 2017-07-25 | Publicerad 2017-04-01

GÖTEBORG/MALMÖ. IFK Göteborg mot Malmö FF – men just den här matchen har MFF redan vunnit med 11–3.

Svenska mästarna är även bäst på att förädla egna talanger. 

– Det är därför Malmö är där de är fotbollsmässigt. Vi måste börja om och tänka till, säger IFK Göteborgs nye akademichef Jonas Olsson.

Följ ämnen
Malmö FF
IFK Göteborg
Blåvitts Karlsson Lagermyr, Dahlin och Eriksson.

Trots att MFF är Sveriges överlägset mest framgångsrika lag i Sverige under 2010-talet med en halv miljard i eget kapital och målsättning om att spela i Europa, helst i Champions League, varje år och vinna allsvenskan lika ofta har man hela elva spelare som spelat ungdomsfotboll i MFF bland de 24 spelarna i A-truppen. Alla elva har dessutom debuterat i allsvenskan och alla kom senast det år de fyllde 16 år.

Det kan inget annat lag i allsvenskan matcha, visar Sportbladets kartläggning över antal spelare i klubbarna som kommit dit senast det år de fyllde 17 och debuterat i allsvenskan (eller superettan i nykomlingarnas fall) för klubben.

Sedan Helsingborgs degradering är MFF i dag det enda allsvenska laget i hela Skåne. Det kan jämföras med för 13 år sen när Skåne hade fyra lag i allsvenskan, eller i början av 10-talet när Helsingborg vann SM-guld, Trelleborg blev femma i högsta serien och Ängelholm kvalade till allsvenskan.

Stark kraft

–  Här nere finns det en klubb. Är du inte här har du inte lyckats riktigt. Det gör att kraften i MFF som klubb blir mycket starkare, säger A-lagstränaren Magnus Pehrson, stockholmaren som dessutom både spelat och tränat lag i Göteborg. 

Malmö FF samarbetar med tio grundskolor, så kallade akademier, i Skåne. Från Hässleholm i norr, till Kristianstad i nordost, Simrishamn på Österlen, Höör i landskapets mitt och förstås i och omkring Malmö. Och fler ska det bli.

200 fotbollstalanger, 20 per akademi, tas varje år in i årskurs sju.

Totalt har man alltså 600 talangfulla spelare i åldrarna 13–16 år där MFF ansvarar för träningen tre–fyra gånger i veckan under skoltid.

–  Det är extremt genomtänkt och bra gjort. Alla vill ju hit och då hamnar de bästa här, säger Pehrsson.

Sportbladet Manager Vår 2017 - Sportbladet
Managerspel

MFF samarbetar också med två fotbollsgymnasier i Malmö där sammanlagt 90 elever går. Bland avgångseleverna från Borgarskolan märks spelare som Zlatan Ibrahimovic, Markus Rosenberg och Filip Helander.

–  Alla våra spelare från 13 till 19 år går också i vår skolverksamhet, säger Mats Enqvist, chef för MFF Ungdom.

Juvelen i kronan som utgör MFF Ungdom är fotbollsskolan på själva Stadionområdet, där Oscar Lewicki ingick i den första årskullen som började 2005. Varje år söker 200 hoppfulla 13-åringar till de här 20 platserna.

Gamla MFF-profiler

Skickliga, välutbildade tränare och ledare är en annan viktig faktor bakom framgångarna. I Tipselit-certifieringen fick MFF högst poäng av alla också på utbildningsnivån på ungdomstränarna.

Det vimlar av gamla MFF-spelare i ungdomstränarkadern både i föreningen och ute i akademierna. Förutom Jeffrey Aubynn hittar vi gamla lirare som Anders Palmér, Janne Möller, Yksel Osmanovski, Anders Olsson och Niklas Skoog.

Den uttalade målsättningen sedan något år tillbaka är att en–två spelare från de egna leden ska etablera sig i startelvan varje år.

–  Det kan vara noll något år och tre ett annat. Men sett över tid ska det vara en till två per år, säger sportchefen Daniel Andersson.

Men kommer ni att kunna motstå ”quickfixen” att värva i stället för att ge plats åt ungdomarna?

–  Vi kommer att fortsätta värva duktiga spelare. Utmaningen ligger i att hitta den rätta kombinationen i detta.

Lördagens motståndare för MFF i den allsvenska premiären, IFK Göteborg, har trots en unik ställning och Idrottssveriges starkaste ekonomi i slutet av 1990-talet inte lyckats förvalta och förädla sina egna talanger på samma sätt. 

När MFF har elva A-lagsspelare från de egna leden som redan debuterat i allsvenskan är motsvarande siffra hos IFK Göteborg tre spelare (Sebastian Eriksson, Patrik Karlsson Lagemyr och Erik Dahlin).

Basen i Kviberg

IFK Göteborgs ungdomsverksamhet har sin bas i nybyggda fullstora inomhushallen, Prioritet Serneke Arena, i Kviberg i östra Göteborg.

Där finns flick- och pojkverksamhet från fem till 14 år innan spelarna lotsas in i en elitförberedande verksamhet i IFK Göteborgs U16-lag dit det sker en gallring med plats för 24 spelare. Spelarna går sedan vidare till U17-, U19- och slutligen eventuellt till A-laget.

I Prioritet Serneke Arena driver klubben även friskolan Änglagårdsskolan med plats för 300 elever, tjejer och killar, i årskurs 4-9. Eleverna representerar 50 olika klubbar från 13 olika kommuner och 70 av spelarna i friskolan tillhör IFK Göteborgs ungdomsverksamhet. 

IFK Göteborg samarbetar sedan med två av Göteborgs idrottsgymnasier för lämplig skolutbildning för de äldre ungdomsspelarna.

– Vi har ett väldigt bra program för själva träningsverksamheten som Roger (Gustafsson) utvecklat under många år. Sedan försöker vi bättra olika moment som kvaliteten i träningen, träningsmängd. Det finns en bra linje och vi har fått fram många som är elitspelare i dag, säger tidigare A-lagstränaren och spelaren Jonas Olsson, som är nytillträdd som ansvarig för IFK Göteborgs fotbollsakademi.

Men det är få spelare i A-truppen från den egna verksamheten.

– Det har varit för klent senaste åren, absolut. Det jobbar vi på. Vi känner att det är på väg en förändring i det med flera egna spelare som varit med i A-lagets träningsmatcher och fått A-kontrakt. Jag tänker på August Erlingmark, Pontus Dahlberg, Sebastian Ohlsson, Måns Saebbö. Det känns som det rör på sig. 

Vill satsa mer på egenproducerat

– På lång sikt tycker jag att vi ska satsa mer på våra egna än att plocka folk utifrån. Samtidigt så sitter vi en ekonomisk sits som gör det till en svår situation. 

Jonas Olsson hyllar dagens motståndare MFF och deras resultat i talangutvecklingen:

– Det är därför Malmö är där de är. Där får vi lära oss den läxan, börja om och tänka till. 

Det är väl billigare att satsa på egna produkter?

– Absolut. Ska IFK Göteborg ut i Europa igen så måste vi tro mer och våga satsa på våra egna talanger.

Hur kontroversiellt är det att säga så när ni tar in lånespelare i A-laget?

– Det är inte kontroversiellt alls. Det är min bestämda åsikt. Det är väl därför jag blivit anställd också.

– Ska IFK Göteborg ut i Europa igen så får vi ha 14-15 som är riktigt bra och resten är spelare som jagar de bästa för att ta en plats i laget. Det kan man få en bra utväxling i och då kommer många av de yngre ha en chans att gå förbi de etablerade. 

Vad som gått fel eftersom ni inte nått hela vägen?

– Svårt att säga, men 19-årslaget har inte legat under akademien tidigare utan under A-truppen. Då har man kanske tränat lite för lite och för likt A-laget. Nu har vi gjort om med fler tränare och fler träningar. Min ambition är att en 19-åring ska träna mer än A-laget annars är det väldigt svårt för dem att ta en plats i A-laget, säger Jonas Olsson.