Efter sommarpratet – Hamrén svarar på kritiken

Av: Simon Svensson-Parenti

Publicerad:

Erik Hamrén kritiserades i Albin Ekdals sommarprat för hur han hanterade Zlatan Ibrahimovic under EM 2016.

Till Hela Hälsingland svarar nu den förra förbundskaptenen på kritiken.

– Har man en världsspelare som Zlatan är det nog lätt att man lämnar över ansvaret även i lägen där man inte ska, säger han.

I Albin Ekdals sommarprat kritiserade han Erik Hamrén och det sätt som landslaget valde att hantera Zlatan Ibrahimovic under EM i Frankrike 2016.

– Zlatan var den stora stjärnan. Förbundskapten hade gett honom taktpinnen, vi andra skulle förlita oss på Zlatan. Men att förlita sig på en enda man och därmed undermedvetet glida från sitt eget ansvar fungerar inte i fotbollen och inte heller i någon annan lagsport för den delen, sa Ekdal då.

Förbundskaptenen under det misslyckade mästerskapet var Erik Hamrén, och till Hela Hälsingland svarar han nu på Ekdals utspel.

Svarar på Ekdals kritik

– Har man en världsspelare som Zlatan som är en avslutare i världsklass vill man ge honom bollen så mycket som möjligt i farliga situationer. Men det fanns inget att "alla bollar ska till Zlatan". Hade vi haft den taktiken hade det varit alldeles för lätt för motståndarna, säger han till tidningen.

Även om Hamrén förnekar den ”taktik” som Ekdal nämner, kan man inte påstå att det var särskilt svårt för motståndarna att möta Sverige under detta EM-slutspel.

På tre matcher skramlade Blågult ihop en ynka poäng, gjorde ett mål (som dessutom var ett självmål av Irland) och blev sist i Grupp E.

Foto: Peter Wixtröm/Aftonbladet/TT / TT NYHETSBYRÅN

”En känsla spelarna hade”

Hamrén fortsätter resonera kring Ekdals utspel:

– Det är snarare en känsla spelarna hade själva. Har man en världsspelare som Zlatan är det nog lätt att man lämnar över ansvaret även i lägen där man inte ska. Men det var inget uttalat att allting skulle gå via Zlatan. Vi hade flera bra offensiva spelare i den truppen så det var ingen taktik vi försökte med.

Hamrén tog över förbundskaptensjobbet efter Lars Lagerbäck 2009, efter att Sverige misslyckats kvala sig in till VM i Sydafrika.

Förutom EM 2016 tog Hamrén landslaget till ytterligare ett mästerskap, EM 2012 i Polen och Ukraina. Även där blev Sverige sist i sin grupp.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.