Peter Gerhardssons kärleksförklaring till holländsk fotboll

Av: Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

LYON. Peter Gerhardsson står inför ett drömmöte.

Inför semifinalen förklarade förbundskaptenen sin kärlek till holländsk fotboll.

– En oerhört häftig semi, kul att se om vi kan slå ett av mina favoritländer i fotboll både när det gäller både dam och herr, säger han.

1974 vann Tyskland (herrar) guld i VM efter en finalseger över Holland. På plats på läktarna i Olympiastadion i München fanns en 15-årig pojke.

Peter Gerhardsson minns matchen som definierade hans intresse för fotboll och väljer att lyfta minnet inför semifinalen mot Holland.

Foto: Francois Mori / TT

– 1974 när jag var 15 år och såg Holland mot Västtyskland så var det en av mina bästa fotbollsupplevelser. Efter den VM-finalen har jag alltid varit oerhört fascinerad av holländsk fotboll, förklarar han.

– Det ska bli oerhört intressant att möta Nederländerna. Innan jag tog över var jag och såg EM-finalen. Att se final mellan Nederländerna och Danmark var fantastiskt. Den finalen och en den fotbollen som spelades låg väldigt nära till det vi vill tro på.

En historisk maskin

Peter Gerhardsson har hämtat mer inspiration i den värld som fostrat och fostrats av fenomen som Johan Cruijff.

– När jag gick på GIH var det på en kombinerad idrotts- och tränarutbildning och när vi valde vart vi skulle åka blev det en vecka till Rotterdam i Feyenoord. Gunder Bengtsson var tränare där, säger Peter Gerhardsson.

På presskonferensen inför mötet med Holland berättar han om en av övningarna - spel fyra mot fyra utan målvakt – som han tog med hem till Sverige.

– Det krävdes ett aggressivt högt försvarsspel. Det var inga konmål, utan stora mål. Den övningen hur man skulle uppfylla grundkriterier i anfallsspelet med spelbredd och speldjup och rättvänd bollhållare, säger Peter Gerhardsson.

Han ser nu fram emot mötet med sin egen Hollands-präglade fotboll.

– Det (Holland) är ett lag som är byggt efter den modellen som de jobbat efter i många år. Sen är det alltid de individuella spelarna som sätter prägel på det. Det är en historisk maskin, säger Peter Gerhardsson.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.