16-åringen alla plötsligt talar om

Yngst i elitfotbollen – välte PSG: Vi måste skydda honom nu

Av: Patrik Brenning

Publicerad:

PSG ställde upp sina elva superstjärnor och skulle bara jogga in sin andra raka seger i Ligue 1.

Då sprang de rakt in i en vägg. En 16-årig sådan.

Men vem är egentligen ynglingen Eduardo Camavinga som för en kväll fick Paris-stjärnorna att slockna?

Det är väldigt sällsynt, men ändå inte helt ovanligt, att stora fotbollstalanger presenterar sig redan i 16-årsåldern. Men frågan är om någon gjort det som Eduardo Camavinga?

Camavinga är ingen kvick anfallstalang som kommer in sista tio minuterna som en slags joker. Inte heller någon ytter med stor felmarginal och förlåtande försvarare bakom sig.

16-åringen är Rennes mittfältsnav. Den centrala pjäsen som ska bära och styra laget.

”Aldrig sett en sådan spelare tidigare”

Inför säsongen tappade Rennes sin lagkapten Benjamin Andrè till ligakonkurrenten Lille. Den 29-årige fransmannen var klubbens kulturbärare med 154 ligamatcher i Rennes-tröjan och lagets självklara trygghet. Trots det var president Olivier Létang inte överdrivet orolig.

– Benjamin André har lämnat men vi har Camavinga, sa Létang.

Eduardo Camavinga föddes i Angola i november 2002 och började, efter att familjen flyttat till Frankrike, som sexåring spela fotboll för lokallaget AGL-Drapeau Fougeres. Den unge killen gjorde sig snabbt ett namn inom klubben för sina atletiska egenskaper och en sällsynt kyla med bollen.

– Det är första gången jag sett en spelare med sådana kvalitéer. När vi ville stänga en match satte vi ner honom i försvaret och när vi behövde ett mål skickade vi upp honom i anfallet. Han klarade av allt, har gamle tränaren Jo Burel vittnat om.

Klubben är en samarbetsförening till Rennes och redan när Camavinga var elva år flyttades han upp till Ligue 1-klubben. Fem år senare, en månad efter sin 16-årsdag, skrev han sedan under sitt första professionella kontrakt. Det har gått fort för Camavinga men ingenting tyder på att det är en utveckling som är på väg att stanna av. Snarare tvärtom.

”Bara tränat med proffs med oss i sex månader”

I april 2019 debuterade 16-åringen för klubbens a-lag och den 11 maj blev Camavinga den den förste spelaren född efter 1 januari 2002 att starta en match i någon av Europas fem största ligor. En startplats som den här säsongen plötsligt inte längre är hans att vinna – utan snarare att förlora.

I öppningsmatchen mot Montpellier (1-0) dominerade 16-åringen mittfältet trots att Rennes tvingades spela med en man mindre sista 20 minuterna. I den andra ligaomgången väntade sedan jätten PSG och ett mittfältsmöte med namn som Marquinhos och Marco Verratti.

Förra säsongen tog det 20 matcher innan PSG förlorade sin första ligamatch. Den här säsongen tog det två.

Rennes skrällde och slog storfavoriten med 2-1 efter att Eduardo Camavinga med en hockeyassist funnits med i uppbyggnaden till lagets 1-1-mål och med en smekande vänsterfot assisterat till matchavgörande 2-1.

Statistik visar också att 16-åringen hade flest bollkontakter och vann flest dueller av alla Rennes spelare i matchen. Passningsprocenten på 97,6 var också näst bäst i laget.

– Camavinga har bara tränat med professionella spelare i sex månader men han har kommit in bra i laget. Han har fått utvecklas tack vare rätt omgivning. Han spelade bra i slutet av förra säsongen och nu bevisar han att han är den stora talang som vi trott, säger tränaren Julien Stephan enligt till AFP.

1 av 2 | Foto: Lintao Zhang / Getty Images AsiaPac

”Måste skydda honom”

Stephan har också tidigare hyllat Camavingas attityd som gjort att de äldre lagkamraten snabbt välkomnat ynglingen och accepterat att 16-åringen får ha en så bärande roll på planen.

– Många av spelarna har tagit ansvar för honom eftersom är är en väldigt respektfull kille i omklädningsrummet och alltid väldigt uppmärksam på deras tips och råd.

Camavingas gamla tränare beskriver också talangen som noggrann och väldigt seriös på planen men väldigt blyg med båda fötterna på jorden utanför den. Beskrivningar som knappast lär få storklubbarnas intresse för juvelen att svalna.

Tränaren Julien Stephan vet också att han tagit en risk med att kasta in 16-ringen på världens största fotbollsarenor så tidigt. Inte av rädsla för att Rennes ska förlora honom utan snarare på grund av risken att Camavinga – som så många tidiga talanger innan honom – riskerar att förlora sig själv.

Camavingna har redan ansvaret för Rennes defensiv och väntas med tiden även få en utökad offensiv frihet. Han ses som en perfekt så kallad box till box-spelare med lika stora kvalitéer i försvarsarbetet som kreativ kompetens framåt. Samtidigt är han fortfarande så ung att hans kropp inte ens är färdigutvecklad ännu.

– Jag vet hur stor talang han är eftersom jag följde honom redan i ungdomslagen, men vi måste skydda honom nu. Vi får inte glömma att han bara är 16 år så han måste fortsätta arbeta och utvecklas. Men han har helt uppenbart en väldigt stor talang, säger Julien Stephan.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.