AVSLÖJAR: Mark Dempsey het i Blåvitts tränarjakt

Av: Michael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:
Dempsey.
Foto: TT
Dempsey.

GÖTEBORG. Olof Mellberg, 40, är fortfarande en av IFK Göteborgs kandidater att ta över som ny tränare.

Men det finns en stark utmanare: tidigare Djurgårdentränaren Mark Dempsey, 53.

– Jag har pratat med några olika alternativ, säger sportchefen Mats Gren.

I slutet av oktober vill helst IFK Göteborg har klart med vem eller vilka som tränar laget 2018.

– Vi ligger lite lågt just nu. Vi är nöjda med jobbet som Alf (Westerberg) och Torbjörn (Nilsson) gjort. Vi känner ingen jättestress och vill avvakta och se hur det fungerar med dem, säger Mats Gren.

Det mesta talar dock för att konstellationen med Westerberg och Nilsson stannar vid en tillfällig lösning efter att Jörgen Lennartsson och assistenten Magnus Edlund fick gå under sommaren. 

Intensivare ungdomssatsning

Under tisdagens informationsmöte för klubbens medlemmar målades det ytterligare upp hur IFK Göteborg allt intensivare kommer satsa på att lotsa in egna, yngre spelare i A-lagsverksamheten både av ekonomiska och sportsliga skäl, men även för att stärka förankringen i stor-Göteborg.

– Vi har som målsättning att få in fler juniorer. Vår tränare måste vara beredd att jobba väldigt mycket med de unga spelarna. Samtidigt vill vi vara med högt upp i tabellen, så det handlar om helhet med olika kvaliteter för att hitta rätt tränare, säger Gren.

Foto: Henrik Brunnsgård
Gren.
Foto: Anders Ylander
Mellberg.

Olof Mellberg, som tillsammans med sin assisterande tränare Azrudin Valentic, tog upp Brommapojkarna från division ett och nu är nära allsvensk återkomst som tabelltvåa i Superettan, är enligt Sportbladets uppgifter fortfarande en het kandidat för IFK Göteborg. 

Vill Mellberg flytta?

I början av augusti fångades Olof Mellberg på bild efter ett sent kvällsmöte hemma hos Gren i centrala Göteborg efter en BP-match på Gamla Ullevi. 

Frågan är dock om Mellberg vill rycka upp familjen och flytta från Stockholmsområdet? Och hur får IFK Göteborg eventuellt in duon Mellberg/Valentic i den totala ledarsammansättningen?

– Mötet var om Carl Starfelt. Men vad vi mer diskuterade sedan kan jag inte gå in på, säger Gren.

Enligt Sportbladets uppifter ska Gren ha träffat fler tränarkandidater.

En av dem outsidern Mark Dempsey, engelsmannen som framgångsrikt lyckades med mer än att bara rädda kvar Djurgården i allsvenskan förra hösten.

Dempsey tog Djurgården från kvalplats till sjundeplatsen efter en höst som innebar 28 poäng på 14 matcher och många positiva omdömen om den ambitiöse engelsmannen från spelarna.

Dempsey kostar

Men Dempsey valde att återvända till rollen som assisterande tränare i Molde bakom Ole Gunnar Solskjaer.

Den 53-årige engelsmannen blev på kort tid hyllad hos blåränderna förra hösten för hur han fick med sig spelartruppen, de annorlunda träningarna, men Dempsey kostar också eftersom han tjänar bra och uppskattas stort i Norge.

Ytterligare ett namn som nämns som kandidat för IFK Göteborg bland Sportbladets olika källor är J-Södras Jimmy Thelin, 39, som var U19-tränare när Mats Gren var tränare i Jönköpingsklubben. Thelin tog sedan framgångsrikt över som A-lagstränare när Gren flyttade och blev sportchef i IFK Göteborg.

Ericson inte aktuell

Däremot ska tidigare U21-förbundskaptenen Håkan Ericson inte vara aktuell för Blåvitt.

– Jag tänker inte kommentera en massa namn. Det ingår i mitt uppdrag att sondera och prata med tränare och det har jag gjort med några stycken, säger Gren.

Huvudansvaret för tränarrekryteringen har IFK Göteborgs sportråd bestående av Gren, nye akademichefen, tidigare spelaren och A-lagstränaren Jonas Olsson (verksam i Norge under flera år), tillsammans med delar av IFK Göteborgs styrelse.

När fattar ni beslut om ny tränare?

– Helst vill jag ha klart det innan vår sista match i allsvenskan (5 november). Vi vill ha tränaren här i december när träningen kör igång, säger Mats Gren.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.