Makalösa MFF-sviten: 11 år utan förlust

Makalösa Lewicki-sviten: 26 raka kvalmatcher

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

MALMÖ. MFF vinner på Stadion och Oscar Lewicki spelar.

Där har ni två konstanter i MFF:s Europakval.

– Nu fick vi de två återstående på hemmaplan och det är en skön känsla, säger mittfältaren inför kvällens match mot Lokomotiva Zagreb.

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Det har gått elva år sedan Malmö FF:s nya stadion byggdes.

Man har aldrig förlorat en hemmamatch i Europakvalet sedan dess.

Den imponerande sviten är nu uppe i 22 matcher. Håller MFF i den i två matcher till, mot kroatiska Lokomotiva Zagreb i kväll och spanska Granada eller georgiska Lokomotiv Tbilisi i playoff om en vecka, så har man säkrat gruppspel i Europa League för tredje året i rad.

Mittfältaren Oscar Lewicki poängterar att hemmaplan är extra viktigt i år när det bara handlar om enkelmöten.

– Lottningen hemma/borta känns väldigt avgörande. Nu fick vi de två återstående matcherna på hemmaplan och det är en skön känsla så klart. Klart att det blir lite lotteri med bara en match, men har man hemmafördel är mycket vunnet, säger han.

Spelat alla 26 kvalmatcher

28-åringen, om någon i MFF, vet vad han snackar om. Lewicki är nämligen MFF:s kvalkung. Sedan han kom tillbaka till klubben 2015 har han spelat samtliga MFF:s 26 kvalmatcher (både hemma och borta) till Champions League och Europa League.

– Det är en speciell känsla med kval, det är ju alltid en kvällsmatch som ger en extra inramning. Nu har vi ju ingen publik i år än så länge men annars har alltid publiken skapat en speciell stämning på de här matcherna.

Har man nytta av att spelat många kvalmatcher?

– Ja, det tror jag. Det är en typ av final där misstagen kan straffas väldigt hårt. Just när man möter lag från andra delar av Europa brukar de vara snabba på att utnyttja de misstagen. Jag tycker att vi genom åren har varit väldigt duktiga på att ta bort de där misstagen, vara kliniska och undvika alla typer av bjudningar.

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Eleda Stadion.

Höjdpunkterna under alla kval

Rutin, lugn och kontroll har präglat MFF i kvalmatcherna de senaste säsongerna.

– För några år sedan hade vi inte de stora förväntningarna på oss att gå vidare utan det var mer en stor bonus om vi lyckades. Nu känns det som om vi blivit väldigt etablerade. Vi ska vara i Europa varje år och det är både känslan inne i laget och bland supportrarna, säger Lewicki och fortsätter:

– Vi har kontrollerat matcherna bra nu. Vi har fått 2-0 i de två första matcherna och när vi väl fått tvåan har det känts som deras hopp dött lite. De lagen fajtas kanske inte alltid hela vägen ut som de svenska lagen, så gör man tvåan på dem kan de dö lite.

Vilken är då höjdpunken bland alla Lewickis kvalmatcher med MFF?

– Celticmatcherna (playoff till Champions League 2015). Även Salzburg innan dess var jäkligt fräckt. De sitter starkast.

Vilken vill du helst glömma?

– Vidi borta (Champions League-kval 2018) var rätt sur. Vi var ett bättre lag än de. Vardar borta (Champions League-kval 2017) var heller inte rolig, en riktig skitmatch.

Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.