Efterlängtad comeback i Häckens storseger

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Efter 545 dagars väntan så har Elin Rubensson, 27, spelat tävlingsfotboll igen.

Mittfältsstjärnan gjorde comeback när Häcken, storstilat, besegrade Linköping och säkrade sin gruppseger och semifinalsplats i svenska cupen.

– När man tänker på det är det ganska stort, säger Rubensson till Sportbladet.

Den senaste gången Elin Rubensson spelade en tävlingsmatch var 29 september 2019 när Häcken (då Kopparbergs/Göteborg) mötte Vittsjö i damallsvenskan.

Sedan dess har Rubensson hunnit bli mamma, hennes lag har hunnit bli svenska mästare och dessutom hunnit byta lagnamn, färger och hemmaplan.

Och det har hunnit gå hela 545 dagar.

I lördagens svenska cupen-drabbning mot Linköping så var till slut Elin Rubensson tillbaka på en tävlingsplan igen, när hon byttes in med en dryg kvart kvar av matchen.

”Något jag längtat efter”

Känslan när hennes nummer lyste upp på fjärdedomarens skylt var efterlängtad.

– Det är så klart något jag längtat efter jättelänge. Väldigt roligt att få göra de minuterna, säger Rubensson till Sportbladet.

Det har bara gått dryga tre månader sedan hon blev mamma till sonen Frans (som följde sin mammas comeback från tv-soffan hemma) tills hon tog sina comebackkliv på Bravida arena.

Hur stolt är du över dig själv just nu? Med tanke på den resa du gjort hit.

– När man tänker på det är det ganska stort. Jag trodde aldrig att det skulle kunna gå så här pass fort, säger Rubensson.

När kände du att comebacken var nära?

– Jag har ändå känt det ett par veckor. Det har mest handlat om att bli redo. Nu var det dags.

Målfest

Rent spelmässigt så hann inte Rubensson sätta några större avtryck på en redan ganska avgjord match under sin dryga kvart på planen.

– Efter förutsättningarna var det helt okej. Skönt att komma in och springa lite. Det är en bit kvar till formen, säger Rubensson.

För laget BK Häcken verkar dock formen vara helt på plats i alla fall. Julia Zigiotti Olme och Filippa Angeldal gjorde två mål var, och Stina Blackstenius ett vackert femte Häckenmål för dagen mot sin gamla arbetsgivare, vilket gav en komfortabel 5–2-seger och en behaglig resa till semifinalsplatsen och gruppsegern.

Märkte du några stora skillnader på detta lag jämfört med det du spelade i senast?

– Det har hänt mycket. En hel del nya spelare och vi har tappat en del också. Men vi gör en stabil match i dag. Det är väldigt kul, säger Elin Rubensson.

Umeås vändning

Även elitettanlaget Umeå kan boka en semifinalsbiljett. Och det efter en spektakulär vändning i gruppfinalen mot allsvenska Djurgården. När Sheila Van den Bulk nickade in 2–1 till hemmalaget så såg det ut som att Djurgården skulle lösa sin semifinalsbiljett. Men i slutminuterna skulle allt vända. Sarah Mellouk hittade 2–2 för gästerna från norr i minut 86. Och på övertid skulle därefter Alexandra Sandström hitta ett osannolikt 2–3-mål – som blev startskottet på ett euforiskt Umeåfirande.

Umeå går dessutom vidare som en av de två bästa gruppettorna tillsammans med Häcken, med nio poäng och full pott från gruppspelet.

I semifinal väntar därmed hemmamatch mot antingen Rosengård eller Eskilstuna. Semifinalerna lottas på måndag, klockan 15.00.

Foto: BILDBYRÅN
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.