Fagerlund: Är det för mycket begärt, Neymar?

Av: Frida Fagerlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Brasilien vann till slut med 2–0 mot Keylor Navas.

Men trots att vi såg skymtar av brassar som såg ut som brassar, och en Neymar som påminde om Neymar, återstår en enda fråga:

Stå på benen, för guds skull. Är det verkligen för mycket begärt?

”Vem vinner VM i år?”

Frågan kändes som en jobbig ekvation på förhand, där en gnutta magkänsla och en desto större dos rimlighet till slut fick utgöra svaret. För trots att det ofta dyker upp en och annan nation som motbevisar all form av logik så tar sig nästan alltid jättarna tillräckligt långt för att det ändå ska ses som ett okej mästerskap (med några rejäla undantag, givetvis).

Brasilien, Argentina, Tyskland, Spanien... De har ju tillräckligt med kvalité för att nå dit, till finalen. Traditionen! Rutinen! Stjärnglansen! Messi! Neymar!

Nio dagar in på VM i Ryssland 2018 och frågan ”vem vinner” kändes mer oviss än någonsin. Tyskland stod på hälarna mot ett flygande Mexiko, Spanien övertygade inte mot Iran, Argentina lämnades i spillror efter mötet med Kroatien och nu höll Brasilien på att stagnera helt mot en nation vid det karibiska havet.

Inga tecken på förändring i första halvlek

I premiären fick brassarna - särskilt Neymar - smaka på urstark schweizisk organisation och hur mycket förbundskapten Tite än ville skylla det oavgjorda resultatet på Steven Zubers armar var det ofrånkomligt att det här inte var det dansande, trolleritrixande Brasilien som hela Brasilien vill se.

Den första halvleken mot Costa Rica visade inga som helst tecken på några positiva förändringar.

Neymar var inte den häpnadsväckande, utomjordiska varelse som han så ofta är av den enkla anledning att han inte tilläts vara det. Kapa av honom från Brasilien och kvar står ett gäng spelare som påminner om ett gäng turister utan sin guide. Gabriel Jesus kommer från en fantastisk säsong i Premier League men fick inte många bollar i tacksamt läge, samtidigt som Willian var direkt svag. Visst, några skott utifrån här och där, men det krävs mer för att rubba Costa Ricas bästa spelare Keylor Navas.

Bytet av Willian gav önskad effekt

Det såg säkerligen Tite också för när spelarna klev tillbaka ut på planen efter paus hade Willian lämnats kvar i omklädningsrummet och Douglas Costa dragit på sig tröjan. På tio minuter hann den sistnämnde öppna upp fler ytor och driva på spelet långt mer än Willian lyckades göra på en hel halvlek. Det är väl inte omöjligt att tro att Costa spelade till sig en startplats.

Trycket mot Navas var hårt under en intensiv period, Neymar sköt, Philippe Coutinho avslutade, Jesus nickade över. Men till slut avtog stormen något och där stod målvakten lika stadig som han hade varit sedan minut ett. Brasilien fortsatte visa löpvilja, använde båda kanterna, bytte ut Paulinho mot Roberto Firmino, men Costa Rica täppte till läckorna efter bästa förmåga och det som rann igenom fångade Navas upp.

Är det mål?!

Det är inte mål.

Neymar föll (filmade) handlöst

Så dök han upp i straffområdet igen. Bollen var fastklistrad vid Neymars fot, han vek inåt för att avsluta... och föll. Vid första anblick kändes det begripligt att domaren valde att blåsta, varför välja att slänga sig vid den typen av läge? Geancarlo Gonzalez måste ha dragit honom i tröjan.

Så vevas reprisbilderna om och om igen och det blir tydligt att ännu en stjärnspelare har svärtat ned den här sporten genom att visa prov på ett skådespel som hör hemma i Hollywood snarare än på Sankt-Petersburg Stadium.

Som förespråkare för den traditionella fotbollen tar det emot att erkänna att videodomarna i den lilla toppmoderna containern faktiskt har levererat det här mästerskapet. Det räckte med en titt för Björn Kuipers innan även han såg att det här handlade mer om Neymars brist på respekt för spelet än något annat.

Straffen vinkades bort, Costa Rica hade återigen klarat sig med hårsmån och Neymar hade förlorat en liten del av sin värdighet.

Navas lyckades inte stå emot...

Nu räckte det inte hela vägen, inte ens Keylor Navas kan plocka poäng mot det brasilianska landslaget på egen hand. Just som det deklarerades sex tilläggsminuter passade Jesus bollen vidare till Coutinho och några sekunder senare hade Tite fallit ihop av glädje längs sidlinjen. Matchens sista spark fick Neymar själv när han rullade in 2–0 efter en typisk, älskvärd brasse-kontring.

Under några minuter var Brasilien plötsligt Brasilien och de kommer säkert att växa in i den här turneringen mer och mer för varje match.

Neymar grät otröstligt efter slutsignal, det är inte första gången vi ser det. En idiot kan räkna ut hur mycket press han har på sina axlar, hur många som räknar med att just han ska bära det här landslaget på egen hand. Det finns säkerligen också fortfarande en generell tvekan kring huruvida han verkligen kan behärska den typen av uppgift fullt ut. På så sätt unnar jag honom vinsten.

Men jag kan inte vara ensam om att känna filmningen som en bitter eftersmak i munnen, som en dyster hinna över det här målet, den här segern och hela den här idrotten.

Det spelare ingen roll om det så är Neymar, Cristiano Ronaldo, Pepe eller Radamel Falcao (samtliga har levererat varsitt tveksamt stunttrick så här långt). Vad som går genom huvudet när de far i backen utan särskilt mycket kontakt vet bara de själva, men jag ber er:

Sluta slänga er, filma, förstärka.

Stå på benen, för gud skull.

Är det verkligen för mycket begärt?

Foto: CHRISTOPHE SIMON / AFP

LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.