Norling talar ut efter avskedet

”Kunde inte fortsätta så här”

Av: Andreas Käck, Robert Laul

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Sparkad av AIK.

Nu talar Rikard Norling, 49, ut om turbulensen.

– Det är AIK jag verkar i och jag inser att det finns en viss gräns, säger han.

Derbyförlusten mot Djurgården blev droppen. Klockan 12.39 på måndagen meddelade AIK att de gör sig av med tränaren Rikard Norling med omedelbar verkan.

Vid 15.30-tiden ställde Norling upp på en presskonferens för att ge sin syn på saken.

– Efter näst sista matchen, mot Häcken (0–4) kände jag att det här är inte bra. Det får inte fortsätta så här för då är det inte bra för klubben. Rätt eller fel? Jag vet inte, men jag kan inte låta bli att tänka så. Och jag tror att det bottnar i min kärlek för klubben, att jag inte vill att det ska gå för långt. Det är ändå AIK jag verkar i och jag inser ju att man kommer till en viss gräns där det blir jäkligt svårt, för det är så mycket runtomkring som påverkar, säger han.

”Finns förståelse”

Avskedet verkställdes vid ett möte vid lunchtid på måndagen. Då hade Norling redan diskuterat sin framtid med ledningen i AIK.

– När man jobbat ihop en längre tid kan man prata relativt fritt bakom lyckta dörrar. Det formades väl en viss förståelse för situationen från båda parter, säger han.

Han planerar inte att besöka träningsanläggningen Karlberg för att ta farväl av spelarna.

– Nej, varför ska jag gå dit och se ut som en ledsen hundvalp? Spelare och tränare kommer och går. Det ska ingjutas nytt hopp hos spelarna nu och då vill de inte se mig där, säger han.

Rikard Norling under presskonferensen.
Foto: Pontus Orre
Rikard Norling under presskonferensen.

Värre första gången

Detta var Rikard Norlings andra huvudtränarsejour i AIK efter att även ha tränat klubben mellan 2004 och 2008. Han kom tillbaka till klubben 2016 och vann SM-guld med AIK 2018.

– Jag var mer i obalans förra gången (sparkad hösten 2008, reds.anm). Då hade jag nästan en identitetskris. Nu mår jag helt okej, säger han.

Han tänker inte ge upp tränaryrket.

– Som jag sa till min son när jag vaknade i morse: Jag är fotbollstränare. Å andra sidan är jag en fotbollstränare som heller inte kommer att såra någon med mina val. Men är det rätt (jobberbjudande, reds.anm) kanske det sker redan i morgon. Eller så sker det om ett år eller två, säger Rikard Norling.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.