Häcken rasar efter missen: Hade inte hänt herrarna

Av: Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:
BK Häckens damlag firade seriesegern och avancemang till division II men nu tvingas laget att kvala.
Foto: Bildbyrån
BK Häckens damlag firade seriesegern och avancemang till division II men nu tvingas laget att kvala.

BK Häckens damlag firade seriesegern och avancemang till division II.

Trodde spelare och ledare.

Efter en kommunikationsmiss av Göteborgs fotbollförbund står det klart att laget måste kvala och nu rasar Hisingsklubben.

– Vi är förbannade. Det här hade inte hänt på herrsidan, säger tränaren Erika Faith.

BK Häcken har anmält Göteborgs fotbollförbunds tävlingskommitté för underlåtenhet att rätta sig efter gällande tävlingsregler.

Bakgrunden är snårig och besvikelsen är stor i Häcken som rasar mot förbundet.

Den 29 september gjorde Häcken vad som krävdes, 1-1 mot Eriksberg räckte för att säkra segern i den geografiska division 3B med två omgångar kvar att spela. Det var bubbel och guldhattar på under firandet som innebar avancemang till distriktsserien division 2.

I alla fall var det den information som Häckens ledare hade fått från Göteborgs fotbollförbund under säsongen.

– Vi var stensäkra när vi fixade seriesegern. Vi märkte efter tre-fyra vinster att det gick bra och tänkte att vi behövde dubbelkolla. Vi läste tävlingsbestämmelse och tog kontakt med Göteborgs förbund för att se vad som gällde. Vi fick det bekräftat per telefon, att seriesegern räckte, säger Erika Faith.

Vad Häcken hade missat var att två dagar före den avgörande matchen hade Göteborgs fotbollförbund publicerat en nyhet på sin hemsida.

”Inte direkt en aktiv hemsida”

Enligt nyheten skulle avancemang till den högre serien avgöras via kval mellan högst placerade behöriga lag i division 3 A och division 3 B.

Informationen skickades inte direkt till klubbarna, utan kom ut på hemsidan under fredag eftermiddag.

– Det är inte direkt en aktiv hemsida, påpekar Erika Faith.

Det var först när tränaren kom hem på söndag kväll som hon blev varse att den nyss firade segern inte betydde lika mycket.

Göteborgs fotbollförbund hänvisade i sin nyhet till en paragraf i tävlingsbestämmelserna som slår fast att ”Lag som vunnit sin serie flyttas upp till närmast högre serie om annat ej föreskrivs.”

I tävlingsbestämmelserna står vidare vad som gäller för ”kval herrar” upp till distriktsserie. Däremot stå det ingenting om ”kval damer”.

BK Häckens klubbchef Marcus Jodin tog efter seriesegern kontakt med Göteborgs Fotbollsförbund för att reda ut vad som egentligen gällde.

Madelene Ekvall, ordförande i tävlingskommittén, meddelar ett par dagar senare att BK Häcken kommer att tvingas kvala mot seriesegraren (det främsta representationslaget) i 3A om en plats till division 2.

Beskedet väcker irritation hos BK Häcken.

– Vi är förbannade så är det ju. Och besvikna. Vi har spelare som gör detta utan få ersättning, som planerat semestern efter serien. Nu åker på ett kval, det finns inte på kartan, säger tränaren Erika Faith.

Foto: BK Häcken
Erika Faith.

”Är absolut en könsfråga”

Häckens uppfattning är att förbundet erkänt att misstag har begåtts och att man i efterhand hänvisar till ett beslut fattat på förbundets representantskapsmöte 2017, men som inte förts in i tävlingsbestämmelserna.

Madelene Ekvall medger att kommunikationen har haft sina brister.

– Vi ser att informationen kring regelverket gällande kval till div 2 damer i Tävlingsbestämmelserna (TB) 2019, är bristfällig. Dock finns beslut taget av föreningarna på representantskapet och detta protokoll ligger utlagt på förbundets hemsida, meddelar hon Sportbladet.

Erika Faith:

– De har erkänt att de gjort fel i hanteringen av dokument. Efter representantskapsmöte har herrarnas dokument uppdateras, det står så fint alla förutsättningar vid division 3. Men inte för damerna, säger tränaren som ifrågasätter ifall liknande misstag hade skett på herrsidan.

Du tror att det är en könsfråga?

– Det tycker jag absolut att det är. Det är alldeles för tydligt.

Häckens klubbchef Sonny Karlsson:

– Det är en riktig soppa, ett flagrant misstag. Vi har lagt mer krut på damerna för att ta de här stegen. Det här ger smolk i glädjebägaren.

Har inte behandlat frågan

Kval till division 2 för damer är nytt för i år. Enligt Madelene Ekvall bevakar GFF om vakant plats uppstår i den aktuella serien, men avser att genomföra kvalet enligt information som skickats till föreningarna.

När Sportbladet frågar henne hur hon ser på kritiken från Häckentränaren kring att detta sker för att det handlar om damer svarar Ekvall så här:

– Uttalandet får stå för henne. Själv tror jag anledningen beror på att detta var en ny regel för året, som vi inte tidigare haft.

Ekvall bekräftar även att en anmälan har kommit in, men att frågan inte behandlats ännu.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN