16-åringen utvisad – och historisk

Publicerad 2019-10-24

Eduardo Camavinga är inte bara en supertalang.

Nu är han även historisk – för ett rött kort.

16-åringen är nu den yngste spelaren någonsin att visas ut i en europeisk cupmatch – efter att ha försökt rädda upp en felpassning från en annan 16-åring.

I princip alla storklubbar i världen skickade nog sina scouter på direktflyg till Frankrike efter Rennes 2–1-seger mot Paris Saint-Germain i somras.

Detta då de till stor del kunde tacka en 16-årig mittfältstalang vid namn Eduardo Camavinga för skrällen.

Nu är den lovande mittfältaren också historisk – dock inte av positiva skäl.

I Europa League-mötet hemma mot CFR Cluj fick Camavinga ett direkt rött kort i inledningen av andra halvlek för att ha glidtacklingsstoppat ett friläge.

Fiaskohalvlek

Ett rött kort som innebar att den 16 år och elva månader unge Camavinga blev den yngste spelaren någonsin att få ett rött kort i en europeisk cupmatch.

Hans röda kort i minut 46 kom med nästan parodisk tajming med tanke på den bedrövliga första halvlek som fransmännen stått för.

Målvakten Edouard Mendy blev utvisad för en liknande aktion efter bara fem minuter – vilket ju naturligtvis gav uppförsbacke direkt. Ciprian Deac satte bara några minuter senare också 0–1, innan M’Baye Niang brände en kvitteringschans från straffpunkten (utanför).

Att Mateo Susic tog ett andra gult kort och decimerade även Cluj i slutminuterna påverkade inte slutresultatet.

Annan 16-åring debuterade

Camavingas röda kort då? Det föranleddes av en felpassning från en annan 16-åring, Pepe Bonet. Målvakten som gjorde seniordebut under dessa, ur franskperspektiv, miserabla förhållandena.

– Det är oerhört fascinerande med Pepe Bonet. 16 år, seniordebut, i Europa League. Det finns till och med bilder från Rennes där man ser att de andra målvakterna står bakom målet och coachar honom, säger Sportbladets Simon Bank i Kanal 9:s studio.