Football Radical #32: ”Pep tog ansvar”

Av: Sportbladet.se

Publicerad:

Vilka fotbollsspelare har för små biceps? Vilken mästartränare har svårt att säga ett enkelt ”nej”? Vilket lag har äntligen tappat sin charm?

Och vilket land har precis slagit Sverige i VM-final?

Football Radical har något på hjärtat, för sista gången före sommarlovet.

Efter en inledning som lånar ungefär lika mycket från den samtida EU-valsnyhetscykeln som från ett slags Stig Larssonsk pinsamhetens estetik rullar fotbollssveriges radikalaste podcast ut med ett matigt den-blomstertid-nu-kommer-avsnitt.

Det handlar om politiska manifestationer och kaptensbindlar, om sexualpolitik och talibanism, om fin fotboll och fula pengar och frågan om när man egentligen får ställa frågor som måste ställas.

Lyfter abortdebatt

Johanna Frändén hyllar en Libération-granskning av fransk fotbolls progressiva potens, vilket inleder en diskussion om vad som egentligen är politik och inte. Simon Bank lyfter abortdebatten i USA genom att berätta om två olika Lucia i Argentina (det är otäck, men hoppfull lyssning). Har det med herrfotboll att göra? Jo, absolut. Det anser i alla fall Héctor Bellerín, och då är det så.

Ibland kan man inte låta bli att ta sitt ansvar, ibland gör fotbollens män – som Pep Guardiola – det ändå. Johanna har räknat ner dagarna tills de franska charmknuttarna från guldlaget förra sommaren förlorar sin charm, och konstaterar nu att hon räknat färdigt: till och med Kylian Mbappé blev som dom andra till slut.

Annars handlar det förstås en hel del om det VM som kommer, och om det VM som var för fyra år sedan.

Vinner VM i litteratur

2015 vann USA i fotboll och juridik, medan Tyskland vann i litteratur.

Nu?

Johanna får chansen att avgöra var VM-guldet i litteratur hamnar, och Simon är redan halvvägs till Rålambshovsparken (kort stopp i DN-skrapan) för att fira ett sensationellt svenskt silver.

Vem som vinner får ni veta om ni lyssnar.

Då får ni också ta del av nästa kapitel i en allt spetstigare debatt på temat ”varför kan kvinnor bli chefer i allt utom fotboll”, av en fotbollsplan som ska bli ett inlägg i diskussionen om vad fan vi ska ha nattur till och av lite musik att ta sommar till.

På köpet: Dimitri Payet, Rudi Garcia, Jérémy Morel, Lucía Barbuto, Margarett Atwood, Tobias Karlsson, Antoine Griezmann, Hernán Crespo, Mohamed Buya Turay, Dzenifer Marozsán, Ada Hegerberg, Camilla Läckberg, Calle Halfvarsson, Karl Ove Knausgård, Marina Granovskaja, Emma Hayes, Jonathan Safran Foer, Jean-Jacques Rousseau, Adolf Hitler, Joseph Goebbels och Jörg Haider.

Publicerad: