FCK:s chockstart – mål efter 27 sekunder

Ajax hann inte ens röra bollen

Publicerad 2017-03-09

KÖPENHAMN. FC Köpenhamn chocköppnade mot Ajax.

Holländarna fick inte ens röra bollen innan den låg i nätmaskorna efter 27 sekunder i Europa League-åttondelen.

– Fantastiskt! Aldrig varit med om det, säger Robin Olsen.

Efter 2–1-segern är det fördel FCK inför returen.

FCK-fansen stod än en gång för ett högklassigt tifo i europaspelet när man välkomnade Ajax under lagens inmarsch med ”Welcome to Smokenhagen” inför åttondelen i Europa League.

Och röken hann inte skingras på nationalstadion Parken innan FCK hade fått en drömöppning.

Hemmalaget, med tre svenskar i startelvan som vanligt, gjorde avspark, anföll, höll kvar bollen på Ajax planhalva och plötsligt sprang sig högeryttern Rasmus Falk fri och satte dit 1–0.

Efter 27 sekunder.

Och utan att det klassiska laget från Holland ens hade rört bollen.

Hade hållit nollan hemma sedan augusti

Snacka om chockstart.

– Fantastiskt! Jag har aldrig varit med om att göra mål så snabbt, säger målvakten Robin Olsen till Sportbladet.

FCK hade sedan ett par vassa chanser att utöka till 2–0.

– Vi har chanser att göra både 2–0 och 3–0, säger Olsen.

Men i stället kvitterade Ajax till 1–1 genom dansken(!) Kasper Dolberg i den 32:a minuten. Det var första målet FCK och Olsen släppte in i en hemmamatch i tävlingssammanhang sedan augusti 2016.

– Vi har pratat hela veckan om att var farliga just i sådana anfall.

Efter en timmes spel tog FCK ledningen på nytt. Centertanken Andreas Cornelius nådde högst på ett högerinlägg och nickade kraftfullt in 2–1 via studs i marken.

Ajax hade ett mål inne

Slutskedet av matchen blev därefter dramatiskt när Ajax tryckte på.

Robin Olsen räddade i den 83:e minuten med en benparad ett friläge från Ajax-kaptnen Davy Klaassen.

– Det var en skön räddning. 2–2 där och läget hade varit helt annorlunda. Jag hoppas den räddningen blir viktig i i slutändan, säger Olsen.

Fem minuter senare hade Ajax en kvittering inne men den dömdes bort för ruff i målområdet.

Nu är det fördel FCK inför returen nästa torsdag. Oavgjort i Amsterdam räcker för avancemang.

– Det var viktigt att vi känner att vi kan göra mål på dem, säger Erik Johansson.