Malmö FF

Eric Larsson spelade mest i fjol – nu i frysboxen

Av: 

Johan Flinck

FOTBOLL

SANKT PETERSBURG. Från mest speltid av alla i MFF i fjol till petad i år.

Eric Larssons 2021 har inte blivit som han har tänkt.

– Klart det är en tuff situation som ingen spelare vill vara i, säger högerbacken inför Champions League-matchen mot Zenit.

Eric Larsson spelade mest av alla i Malmö FF i fjol när laget blev svenska mästare.

– Jag spelade i princip alla matcher och jag gjorde det väldigt bra om jag får säga det själv. Vi tog guld och var nära att ta oss ut i Europa, säger han.

Så här långt i år har 30-åringen elva lagkamrater före sig på listan över spelade matcher i allsvenskan. I de sex senaste allsvenska matcherna har det stannat vid tre inhopp och räknar man de senaste fem matcherna i Europa (kvalet till Champions League och premiären mot Juventus) har det bara blivit ett inhopp.

När MFF på onsdagen skickar ut två spelare till intervjuer på spelarhotellet några hundra meter från Krestovskij-stadion i Sankt Peterburg, där MFF möter Zenit i morgon i Champions Leagues andra omgång, är Eric Larsson en av dem.

”Konserverat min energi ett tag”

Det återstår att se om det betyder att han plötsligt får starta i morgon (den andra spelaren som möter presskåren är kaptenen Anders Christiansen).

– Jag hoppas verkligen att jag får göra Champions League-debut i morgon. Jag tittar inte så mycket på fotboll, men Champions League-kvällar med grabbarna har det blivit några gånger. Det skulle vara fantastiskt och inspirerande att få spela i Champions League också.

– Jag hoppas chanserna är goda. Det kändes bra senast jag kom in mot Elfsborg. Jag har ju konserverat min energi ett tag, ler han.

– Klart man vill spela varje match, men tyvärr har inte blivit så för min del, och laget har gjort det fantastiskt bra.

Men han medger också:

– Klart det har varit frustrerande att börja vid sidan och ibland blivit kvar där hela matchen. Det har varit tufft men jag har inte gått ner mig helt. Det kan gå fort i fotboll och nu gick det tyvärr fort för mig åt andra hållet än det man önskar. Men det kan gå fort åt andra hållet också.

Eric Larsson

Försöker hålla sig ”semivarm”

Det är som Larsson plötsligt försöker peppa sig själv där han sitter i en fåtölj i hotellets lobby.

– Vi får se vad hösten ger nu. Det kanske blir två mål i Champions League och fem assist till i allsvenskan. Då är man skitnöjd med säsongen ändå. Gräver man ner sig för mycket när man inte får spela så är det svårt att tina upp igen när man väl ska spela. Det gäller att hålla sig ”semivarm” hela tiden.

Har du kunnat det då?

– Det har jag gjort. Men det är klart att det varit frustrerande. Det är matcherna man betygsätts utifrån. Får man inte spela matcher är det svårt att få den bekräftelsen eller svaret att man är bra.

Idrottspsykologer varnar ju ofta för att elitidrottare bara identifierar sig som just elitidrottare och att man kan känna sig mindre värd som människa om man till exempel petas – har du hittat en balans i det?

– Nja, man får väl kolla tillbaka på gamla klipp om det är så (skratt). I slutet av förra året kände jag mig som en väldigt bra ytterback. Jag blev framröstad i årets lag av spelarna, gjorde poäng och mål. Det kändes fantastiskt att få lyfta bucklan som den som spelat mest av alla. Då var allt frid och fröjd. Men då får man vara ödmjuk precis som man måste vara nu när det går tyngre. Men det är klart att det är en tuff situation som ingen spelare vill vara i. Sedan måste man som klubb och lag ha många spelare också. Alla får tyvärr inte spela varje match, men alla behövs.

”Du får fråga Jon...”

Men ett sådant här tvärt kast, från att spela mest av alla till att vara petad så mycket, brukar oftare bero på ett tränarbyte. Men Jon Dahl Tomasson är kvar. Varför har det blivit så här för dig?

– Fotboll är lite färskvara. Nu värvade vi in Felix (Beijmo) som konkurrent till mig mitt i säsongen förra sommaren, men jag spelade bra och var het under hösten. Sedan skadade jag mig på försäsongen och Felix fick spela i cupen. Sedan alternerade vi lite. Man får respektera tränarens beslut om han tycker en spelare för stunden är i bättre form. Du får fråga Jon varför han spelar Felix framför mig. Vi får se hur det blir för mig i höst.

Tomassons övergång till trebackslinje mitt i säsongen har heller inte gynnat ytterbackarna.

– Vi hade tre ytterbackar när Jonas (Knudsen) gjorde illa sig. Då trodde jag att vi (Beijmo och han själv) skulle spela varje match tills vi värvade in någon. Men sedan tog vi bort ytterbackarna. Jag vet att jag behärskar det också (att spela i en trebackslinje). Jag gjorde det i Sundsvall och under Uwe Rösler här i Malmö. Mot Ludogorets hemma kom jag in och visade för Jon att jag är en duktig mittback i en trebackslinje och höll tätt där. Vill han ha mig där igen så är jag absolut redo att spela där, säger han hoppfullt.

ANNONS EXTERN LÄNK

Se alla Champions League-matcher på C More. Beställ här

C More

Eric Larsson och Jon Dahl Tomasson
Publisert:

LÄS VIDARE

FC Zenit-Malmö FF i Champions League – allt om matchen

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Malmö FF

Eric Larsson

Champions League fotboll (herrar)