Bartosz: ”Jag fick den effekt jag ville med uttalandet”

Av: Per Bohman, Robert Laul

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Efter förlusten mot Elfsborg i augusti låg AIK tolva och var ”ett bottenlag”, enligt Bartosz Grzelak.

Nu?

– Mentalt är vi ett topplag, säger AIK-tränaren.

AIK besegrade Mjällby med 1–0 hemma på Friends efter att Nabil Bahoui nickat in Sebastian Larssons hörna i tredje tilläggsminuten. AIK:s andra raka trepoängare och ett litet kliv upp från den absoluta bottenstriden.

Frågan till Gnaget-tränaren Bartosz Grzelak på presskonferensen var given:

Efter förlusten mot Elfsborg sa du att AIK är ett bottenlag. Är ni det fortfarande?

– Nej. Där och då var vi tvungna att inse allvaret i situationen. AIK:are kan bli oerhört provocerade av att man säger att man är ett bottenlag. Jag fick den effekten jag ville uppnå med det uttalandet: det var ingen formsvacka utan vi var där vi var, säger Bartosz och fortsätter:

”Inget bottenlag”

– Vi är fortfarande på nedre halvan av tabellen. Däremot är inte självbilden att vi är ett bottenlag. Självbilden är, utan att låta kaxig, att vi kan ta oss an vilket lag som helst i den här serien och gå in med gott självförtroende att vi ska vinna den matchen.

Enligt Bartosz Grzelak är AIK i dag snarare ”ett topplag mentalt sett”.

Hur menar du då?

– Självbilden är att vi kan ta oss an vilket lag som helst i Sverige och gå in med gott självförtroende att vi ska vinna den matchen. Men vi har också en ödmjukhet, som idag mot Mjällby. Vi hade förberett oss minutiöst inför matchen. På torsdag har vi Karlslund i cupen. Förberdelserna för det börjar redan i kväll, sedan ska vi göra allt för att vinna och påbörja ett cupäventyr.

Lustig: ”AIK har satt foten på gaspedalen”

Mikael Lustig är lite mer försiktig.

– Vi känns stabila. Ett bra lag med en bra känsla. Då tar man poäng i varje match. Men samtidigt ligger vi där vi ligger. Något man vet om allsvenskan är att bottenlagen kan sprattla till och ta tre snabba segrar.

– Men AIK har satt foten på gaspedalen.

Är ni mentalt ett topplag?

– Eh… kollar man på spelarna vi har så är det spelare som har vunnit titlar med sina lag. Det är ett vinnande lag på pappret. Men… vi ska vara försiktiga med att säga att vi är ett topplag när vi ligger där vi ligger. Vi är ödmjuka, säger Mikael Lustig med ett leende.

”Höja effektiviteten”

Enligt Bartosz Grzelak är AIK:s nästa steg i utvecklingen, rent spelmässigt, att höja effektiviteten framför mål.

– I den här matchen hade vi ett väldigt stort bollinnehav. Vi gjorde det svårt för ett kontringsskickligt lag som Mjällby att komma ur det. Nästa steg är att sätta oss i fler lägen framför motståndarens mål. En högre effektivitet sista tredjedelen, säger Bartosz Grzelak.

AIK:s nästa match i allsvenskan är Östersunds FK på söndag.

Laddar Matchlista
Laddar Tabell
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.